Pääkirjoitus: Liikkeelle!

Oli kaunis keskikesän päivä, lauantai 25.7. Lähdin juoksemaan puolentoista tunnin lenkkiä Etelä-Haagasta Pirkkolan kautta Paloheinään ja takaisin. Se oli suunnitelma, mutta toisin kävi. Kun olin juossut 50 minuuttia, olin Paloheinän jätemäen kohdalla ja tarkoitus oli lähteä juoksemaan toista metsätietä takaisin kohti etelää. Jostain syystä en kääntynytkään 180 astetta kotiinpäin, vaan 90 astetta kohti itää ja löysin itseni Torpparinmäestä. Erilaisten ”korjausliikkeiden” jälkeen lenkistäni tuli lopulta lähes kolmen tunnin mittainen. 

En suosittele moista urheilusuoritusta kenellekään. Kaksi tuntia 50 minuuttia helteessä ilman nesteytystä ei varmastikaan ole hyväksi terveydelle. Lenkin jälkeen olo olikin lievästi sanottuna jäykänpuoleinen.

Älyttömyyksien sijaan suosittelen kaikille kohtuullista, säännöllistä ja tavoitteellista liikuntaa. Sitä voi harrastaa myös ohjatusti sairaanhoitopiirimme tiloissa. Husarin välissä nyt kolmatta kertaa jaettava Sport-liite esittelee liikuntapaikat ja -seurat. Esimerkiksi Hyksin urheiluseurassa voi ratsastaa, joogata ja kuntonyrkkeillä. 

HUS:n Kunnossa Kaiken Ikää (KKI) -ohjelma on pyörinyt aktiivisesti jo viidettä vuotta. KKI-ohjelma on valtakunnallinen ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. HUS:n oma KKI sai keväällä erityispalkinnon esimerkillisestä työstä terveysliikunnan edistämiseksi. KKI-hankkeen äitiä Taina Liukkosta onkin kutsuttu tunnetuimmaksi huslaiseksi työkavereiden keskuudessa. Taina on saanut liikkumaan nekin, joita liikunta ei ole ennen kiinnostanut. 

HUS:n KKI-ohjelmaan kuuluu aivan tämän lehden ilmestymispäivän tuntumassa järjestettävä Täyskymppi. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki Helsingin kaupungin ja HUS:n työntekijät. Tässä on enää myöhäistä mainostaa, mutta toivottavasti syyskuun 3. päivä Pirkkolaan kokoontuu suuri joukko huslaisia liikkumaan. Jos kymmenen kilometrin juoksu, hölkkä tai kävely ei kiinnosta, Pirkkolassa voi kokeilla vaikka kickbike -potkulautaa, salsaa tai suunnistusta.

Minä aion lähteä juoksemaan Täyskympin. Ja lupaan, että tällä kertaa en aio eksyä, vaikka samoissa maisemissa liikutaankin.

Johanna Saukkomaa

HUS:n viestintäjohtaja