Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Elintapaohjaus parantaa sokeritasapainoa vielä synnytyksen jälkeenkin

Juuri julkaistu: Elintapaohjaus parantaa sokeritasapainoa vielä synnytyksen jälkeenkin

Raskaus- ja imetysajan elintapaohjauksella saadaan äitien verensokeriarvot ja tyypin 2 diabeteksen kehittyminen kuriin.
 
​Peräti 18 prosenttia odottavista äideistä sairastuu raskautensa aikana raskausajan diabetekseen. Heillä on muita seitsemän kertaa suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Äidin terveys ja elintavat vaikuttavat myös sikiön aineenvaihdunnan kehittymiseen.

Raskausajan diabetes on ehkäistävissä HUS:n Raskausdiabetes ja elintavat -tutkimuksen (RADIEL) aiemmin julkaistujen tulosten mukaan korkeaan riskiryhmään kuuluvilla äideillä. 

- Elintapaohjauksella pystyttiin merkittävästi parantamaan äidin veren sokeritasapainoa jo raskausaikana. Ohjausta saaneilla raskausdiabetesta esiintyi 36 prosenttia vähemmän, aiheesta väitöskirjaansa tekevä Emilia Huvinen HUS:n Naistenklinikalta kertoo.

Uusimmat RADIEL-tulokset kertovat, että elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa äidin terveyteen vielä vuosi synnytyksen jälkeenkin: sokeriaineenvaihdunta oli heikentynyt elintapaohjausta saaneista äideistä vain 2,7 prosentilla, kun ilman ohjausta jääneistä peräti 13,3 prosentilla. 

- Raskausdiabetekseen sairastuneista äideistä 22 prosentille kehittyi ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuoden aikana tyypin 2 diabeteksen kehittymistä ennakoiva sokeriaineenvaihdunnan häiriö. 

Elintapaohjaukseen kuului pohjoismaisten ruokasuositusten lisäksi kannustaminen ainakin kahden ja puolen tunnin ajan kohtalaiseen liikkumiseen viikoittain. Potilaat myös punnittiin ja heiltä tutkittiin veren sokeriarvot raskauden aikana ja ensimmäisenä synnytyksen jälkeisenä vuotena. Liikunta ei olennaisesti lisääntynyt, mutta ohjauksessa olleen ryhmän ruokavalio pysyi terveellisempänä.

- Neuvolassa tulee kiinnittää entistäkin enemmän huomiota myös äidin hyvinvointiin. Jos pystymme tätä kautta kannustamaan koko perhettä pysyviin muutoksiin, on se kansanterveyden kannalta iso asia.

Raskaus heikentää insuliinin tehoa


Raskausdiabeteksen kehittymisen taustalla ovat usein ylipaino ja elintavat, mutta myös perinnölliset tekijät ovat merkittäviä ja normaalipainoisetkin voivat sairastua. Raskausaikana verensokeria säätelevän insuliinin teho heikkenee luonnostaan ja verensokeripitoisuus lisääntyy. Tämän fysiologisen muutoksen tarkoituksena on taata sikiön ravinnonsaanti. Veren sokeripitoisuus nousee kuitenkin haitallisen paljon silloin, kun haima ei pysty tuottamaan tarpeeksi lisäinsuliinia.

- Parempi sokeritasapaino heti raskauden jälkeen voi kertoa haiman nopeammasta toipumisesta, ja sillä voi olla vaikutusta myös äidin myöhempään terveyteen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi erikoistuva Emilia Huvinen pohtii.
 
Tutkimukseen otettiin 269 raskaana olevaa naista, joiden painoindeksi oli yli 30 tai heillä oli aiemmin ollut raskausdiabetes. Potilaat jaettiin kontrolliryhmään ja niihin, jotka saivat elintapaohjausta raskauden aikana kolmen kuukauden välein sekä kolme kertaa synnytyksen jälkeen Helsingin ja Lappeenrannan synnytyssairaaloissa. Tutkittavista 200 osallistui seurantakäynnille synnytyksen jälkeen.

Seuranta jatkuu ja pian saadaan tuloksia viisi vuotta synnytyksen jälkeen järjestetyltä seurantakäynniltä, jolloin tutkittiin myös lasten kehitystä ja terveyttä.


Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Teksti: Teija Riikola
Tulosta
29.3.2018 9:00
juurijulkaistu_paivitys_v2.jpg