Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Yhä useampi laskimokirurginen toimenpide polikliinisesti

Yhä useampi laskimokirurginen toimenpide polikliinisesti

Laskimovajaatoiminnan hoitomuodot ovat viime vuosina monipuolistuneet vauhdilla, kun painopiste on siirtynyt perinteisestä avokirurgiasta erilaisiin suonensisäisiin toimenpiteisiin.
 

Niistä osa voidaan suorittaa jo tehokkaasti polikliinisesti. Kirurgiseen sairaalaan keskitetyssä HYKS Vatsakeskuksen laskimokirurgisessa yksikössä polikliinisten toimenpiteiden osuus kaikkiaan noin 1500 vuotuisesta toimenpiteestä on n. 25 %, ja se nousee tasaisesti. Polikliininen hoito säästää merkittävästi erikoissairaanhoidon kustannuksia.

- Yksi uudehkoista toimenpiteistämme mekanokemiallinen hoito, jossa yhdistyvät lämpökatetrihoitojen ja vaahtohoidon parhaat puolet. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ultraääniohjauksessa.  Myös osa radiotaajuus- ja laserhoidoista voidaan tehdä polikliinisesti, kertoo osastonylilääkäri Karoliina Halmesmäki.

Polikliiniset, modernit hoitomuodot ovat potilaalle kevyitä, mutta hoidollisesti vaikuttavia.

- Jokaiselle potilaalle räätälöidään sopiva hoitomuoto yksilöllisesti. Hoitopäätös perustuu aina Käypä hoito –suosituksiin, painottaa Halmesmäki.


Vaahtoruiskutushoito väistymässä

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä yleistynyt vaahtoruiskutushoito on Hyksin hoitomenetelmien valikoimassa hiljalleen väistymässä, sillä sen pitkäaikaistulokset ovat puutteellisia. Hyksin verisuonikirurgian yksikössä hiljattain julkaistun seurantatutkimuksen mukaan vaahtoruiskutushoitoa saaneiden todennäköisyys tarvita uutta hoitoa viiden vuoden sisällä toimenpiteestä oli suurempi verrattuna lasermenetelmällä hoidettuihin.Hoitoonpääsy laskimokirurgiassa
nopeutunut

Hyksin laskimokirurgisessa yksikössä hoitoonpääsy on nopeutunut merkittävästi yksikön muutettua tammikuussa 2016 Jorvin sairaalasta nykyisiin toimitiloihinsa Kirurgiseen sairaalaan. Muuton myötä toimintaprosesseja on uudistettu.

Nyt jo noin puolet potilaista voi valita itselleen sopivimman toimenpideajan ensikäynnin yhteydessä.  Ne potilaat, joilla on perussairauksia, hoidetaan päiväkirurgisessa yksikössä, ja heille hoitoajankohta varataan erikseen, kertoo Halmesmäki.


Tehostunut toimintamalli mahdollistaa useamman potilaan hoitamisen oikea-aikaisesti ja kustannustehokkaasti.


Tulosta
27.6.2016 8:53