Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Vuoden diabetesteko 2018 -tunnustuspalkinto Lohjan, Jorvin ja Raaseporin sairaaloiden lasten yksiköille

Vuoden diabetesteko 2018 -tunnustuspalkinto Lohjan, Jorvin ja Raaseporin sairaaloiden lastenyksiköille

Suomen Diabetesliitto myönsi tunnustuksen kolmelle HUSin lasten ja nuorten diabetesyksikölle, jotka ovat FinDiabKids-koulutuksen avulla parantaneet hoitotuloksia.
 

Tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotulokset paranivat huomattavasti, kun hoitoon osallistuvista ammattilaisista koulutettiin moniammatillisia diabetestiimejä, hoitokäytänteitä tarkistettiin ja yhteistyötä perheiden kanssa lisättiin.

HUSin yksiköiden lisäksi palkittiin 11 muuta yksikköä eri puolilta. Nämä kaikki ovat osallistuneet FinDiabKids-koulutuksiin vuosina 2017–2018. Suomen Diabetesliitto myönsi keskiviikkona 14.11. Maailman diabetespäivänä koulutukseen osallistuneille klinikoille Vuoden diabetesteko 2018 -tunnustuspalkinnon.

​Lastenendokrinologi Mari Pulkkinen Jorvin lastentautien poliklinikalta on ollut tuomassa koulutusta Ruotsista Suomeen. Jorvin ja Turun kaupungin lasten ja nuorten yksiköiden hyvät tulokset SweDiabKidsistä siivittivät koulutuksen toteuttamista myös Suomessa.

– Tiimikoulutuksen jälkeen seurannassamme olevat tyypin 1 diabetesta sairastavat lapset ja nuoret ovat kohdanneet motivoituneempia, positiivisempia ja yhdenmukaisempaa ohjausta antavia diabetesammattilaisia. Keskeisintä paremman glukoositasapainon saavuttamisessa on ollut työskentelyn muuttuminen entistä vahvemmin tiimityöksi, Pulkkinen kertoo.

FinDiabKids -projektin aikana keskimääräinen glukoosi- eli verensokeritasapaino (HbA1c) parani kaikissa projektiin osallistuneissa klinikoissa keskimääräisestä arvosta 64 mmol/mol arvoon 59 mmol/mol. Tavoitteiden mukaisessa glukoositasapainossa (HbA1c < 58 mmol/mol) olevien osuus lisääntyi kaikissa klinikoissa 30 prosentista 45 prosenttiin, ja ei-toivotussa glukoositasapainossa (HbA1c > 70 mmol/mol) olevien osuus laski 27 prosentista 17 prosenttiin.

Lue Diabetesliiton tiedote palkinnosta.

Tulosta
14.11.2018 14:13