Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Tähystysleikkaus nopeuttaa maksakirurgisen potilaan toipumista

Tähystysleikkaus nopeuttaa maksakirurgisen potilaan toipumista

Yhä suurempi osa maksaleikkauksista tehdään HUS:ssa tähystysmenetelmällä.
 

Tähystyksellisiä maksaleikkauksia tehdään Meilahden tornisairaalassaMaksakirurgia on valtaosin syöpäkirurgiaa. Leikkauksissa poistetaan sekä maksaan tulleita etäispesäkkeitä että maksaperäisiä kasvaimia. Tyypillisimpiä maksaan ilmaantuvia etäpesäkkeitä ovat paksu-peräsuolisyövän aiheuttamat etäpesäkkeet.

HYKS Vatsakeskuksen maksakirurgian​​​ yksikkö hoitaa valtaosan koko Suomen maksakirurgisista toimenpiteistä. Vuonna 2016 yksikössä tehtiin lähes 200 maksaleikkausta. 

Tähystyksellisiä maksaleikkauksia on yksikössä tehty jo kymmenen vuotta, ja niiden osuus on viime vuodesta alkaen kasvanut voimakkaasti


Optimoidun toipumisen 
ohjelma nopeuttaa potilaan toipumista


Maksakirurgian yksikön vuonna 2013 lanseeraamalla optimoidun toipumisen ohjelmalla on saatu leikkauksenjälkeistä toipumisaikaa sairaalassa lyhennettyä niin, että avoleikkauksen jälkeen potilaat kotiutuvat yleensä 3-4 päivän sisällä, monet jopa nopeammin.  Optimaalisen toipumisen ohjelmassa kiinnitetään huomiota useisiin leikkausta edeltäviin, leikkauksen aikaisiin ja sen jälkeisiin asioihin, jotta potilaan toipuminen käynnistyy nopeasti.


Tähystysleikkausmenetelmä nopeuttaa toipumista entisestään. Tähystyksellisesti leikatut potilaat kotiutuvat keskimäärin 1-2:na leikkauksenjälkeisenä päivänä.

Tähystysmaksaleikkaus sopii periaatteessa melkein kaikille. 

- Tähystyksellisesti voidaan suorittaa kaikki perusleikkaukset lukuunottamatta erittäin laajoja typistyksiä tai jos pesäkkeet sijaitsevat aivan maksan yläosissa, kertoo linjajohtaja Helena Isoniemi.


kuva: Maksakirurgit Arno Nordin ja Johanna Savikko tekivät tähystyksellistä maksaleikkausta Meilahden tornisairaalassa pääsiäisviikolla 2017.

​ ​

Tulosta
10.4.2017 11:11
 

 Lue lisää