Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Sydämen eteisvärinäpotilaan hoitoketju käyttöön HUS-alueella

Sydämen eteisvärinäpotilaan hoitoketju käyttöön HUS-alueella

HUS-alueella on tänään otettu käyttöön web-selain -pohjainen sydämen eteisvärinäpotilaiden hoitoketju.
 
Hoitoketjun tavoitteena on, että eteisvärinäpotilaan hoito on hoitosuositusten mukaista, eteisvärinästä aiheutuvat komplikaatiot vähenevät, sairaalahoitojaksojen aika laskee ja potilaan omahoitotaito sekä elämän laatu paranevat.

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, jonka asianmukainen hoito parantaa potilaan suorituskykyä ja ennustetta mm. ehkäisemällä aivohalvauksia. HUS-alueen hoitoketjulla pyritään seuraamaan eteisvärinän vuoksi tehtyjen päivystyskäyntien määrää sekä eteisvärinästä aiheutuvien aivoverenkiertohäiriöiden määrää.

Hoitoketjun toimivuuden tärkein mittari on potilaskohtaisesti toteutunut hoitosuosituksen mukainen hoito, seuranta ja potilasohjaus. Hoitoketju sisältää myös ohjauksen sydänjärjestön toteuttaman vertaistuen pariin. Hoitoketjun päivitysvastuu on HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen kardiologian klinikan rytmihäiriöistä vastaavalla osaston ylilääkärillä.

HUS-alueen eteisvärinäpotilaan hoitoketjua ovat olleet työstämässä mm. HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen johtaja Markku S. Nieminen sekä työryhmä, johon kuuluu jäseniä HUS-alueelta. Hoitoketjua on ollut myös rakentamassa Duodecimin Käypä hoito -tiimi sekä Tunne pulssisi -hanke yhteistyössä HUS-toimijoiden kanssa. Tunne pulssisi kuuluu Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankkeisiin, joita rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Ohjausryhmää ja projektiryhmää yhdessä Duodecimin kanssa on koordinoinut TtM Mari Blek-Vehkaluoto Sydänliitosta. Aiemmin malli on ollut käytössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, joka on ensimmäisenä kehittänyt eteisvärinäpotilaan hoitoketjun web-selaimeen.

Web-selain -pohjainen hoitoketju on kuvattu vuokaaviomallina, josta klikkaamalla pääsee tutustumaan HUS-piirin asiantuntijoiden ohjeisiin eteisvärinän diagnostiikasta, hoidosta ja seurannasta. Linkeistä on yhteys eteisvärinää käsitteleviin kansallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin ja sieltä löytyvät alueelliset ohjeet sekä potilaiden ohjausmateriaali helposti tulostettavassa muodossa.

Linkki HUS-alueen eteisvärinähoitoketjuun

Lisätietoja:

HYKS Sydän- ja keuhkokeskus, johtaja Markku S. Nieminen, puh. 09 471 72200, markku.nieminen(a)hus.fi

Tunne pulssisi -hanke, Mari Blek-Vehkaluoto, puh. 050 325 5633,
mari.blek-vehkaluoto(a)sydanliitto.fi
Tulosta
24.9.2013 15:46