Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Suppea yöpolygrafia -tutkimus HUSissa (ei Hyvinkään eikä Porvoon sh-alueilla)

Suppea yöpolygrafia (PolAmb) -tutkimus HUSissa

Suppea yöpolygrafia -tutkimuksen laskutus on kolmiportainen 1.4.2018 alkaen; hinta vaihtelee tutkimuksen laajuuden ja kliinisen ongelman mukaan. Muutos ei koske Hyvinkään eikä Porvoon sh-alueita.
 

Tarkoituksena on laskea uniapnean seulontana tehdyn suppea yöpolygrafia -tutkimuksen hintaa ja parantaa lausunnon saatavuutta.

Suppea yöpolygrafia -tutkimuksen tilaaminen

Mikäli epäilet potilaallasi uniapneaa, tilaa potilaalle PolAmb-tutkimus (1784). Tässä tutkimuksessa rekisteröidään yön aikaista hengitysilmavirtausta, happisaturaatiota, sykettä, nukkumisasentoa, kuorsausääntä sekä rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä. Rekisteröinnissä ei enää ole mukana jalkaliike-elektrodeja. Tässä tutkimuksessa ei ole univaiheista kertovia EEG-elektrodeja, joita tutkimukseen ei ole aiemminkaan sisältynyt. Tutkimuksella selvitellään vain yönaikaista hengityshäiriötä.


Mikäli epäilet potilaallasi uniapnean lisäksi tai ainoastaan yöllistä jalkaliikehäiriötä, tilaa potilaalle PolAmbL-tutkimus (21742)
. Tässä tutkimuksessa rekisteröidään edellä mainittujen signaalien lisäksi molemmista alaraajoista tibialis anterior -lihaksen liikettä eli EMG-signaalia. Tutkimuksen herkkyys on yöllisen periodisen jalkaliikehäiriön suhteen parempi aiempaan tutkimukseen nähden, koska aiemmin rekisteröitiin vain toista alaraajaa. Mikäli olet kuitenkin tilannut potilaallesi PolAmb-tutkimuksen, vaikka olet lähetteessä maininnut yöllisen periodisen jalkaliikehäiriön mahdollisuudesta, muutamme lähetteen laajemmaksi PolAmbL-tutkimukseksi. Tässäkään tutkimuksessa ei ole univaiheista kertovia EEG-elektrodeja. 

Tutkimuksen hinta 

Tutkimuksen hinta on tarkistettu ja se on aiempaa edullisempi silloin, kun jalkaliikkeitä ei mitata. Hinta on kolmiportainen tutkimuksen laajuuden mukaan. KNF muuttaa laskutuksen laajuuden mukaiseksi, lähettävän tahon ei tarvitse huolehtia oikeasta koodista.

Lisäksi vaikean uniapnean (AHI yli 30/h) rekisteröinnin analyysi on keveämpi ja perustuu pääosin automaattianalyysiin. Rekisteröinti tarkistetaan kuitenkin edelleen manuaalisesti teknisten häiriöiden poissulkemiseksi.

Tällaisen rekisteröinnin hinta on selvästi aiempaa edullisempi. Analysoinnin yhteydessä, kun AHI on yli 30/h, tutkimuksen hinta ja tutkimuskoodi (21743) muutetaan KNF:n toimesta. Rekisteröinnit, joissa AHI on alle 30/h, tarkistetaan ja korjataan edelleen manuaalisesti.  

Lausunto

Lausunto on suppeampi ja siihen kirjoitetaan vain arvio eli johtopäätökset ja tarvittaessa ohjeet jatkotoimenpiteistä. Mittausparametrien arvot voi käydä helposti tarkistamassa lausunnon liitteenä tulevasta raportista.

Potilaat täyttävät väsymysoireiden taustaa kartoittavan Unikyselylomakkeen, joka toimitetaan lausunnon liitteenä. KNF-lääkäri ei enää lue Unikyselylomaketta, vaan toivomme potilasta hoitavan kollegan perehtyvän siihen.

Jos pohdit, mikä yönaikainen tutkimus potilaallesi kannattaisi tehdä tai sinulla on kysyttävää lausunnoista, soita p. 050 452 9308 (konsultoiva KNF-lääkäri).

Lue myös ohje perusterveydenhuollolle suppean yöpolygrafia -tutkimuksen tilaamisesta.

Tulosta
1.6.2018 13:09