Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Suomen ensimmäinen TAVI-läppä -livedemonstraatio USA:han

Suomen ensimmäinen TAVI-läppä -livedemonstraatio USA:han

HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) -toimenpide esitettiin viime viikolla livedemonstraationa Meilahden hybridisalista Yhdysvaltoihin.
 
​Kyseessä oli Floridassa järjestettävä Complex Cardiovascular Catheter Therapeutics: Advanced Endovascular and Coronary Intervention Global Summit -kokous.

Sydän- ja keuhkokeskuksen kardiologeja ja sydänkirurgeja oli pyydetty esittelemään TAVI-toimenpidettä, joka ei ole vielä käytössä Yhdysvalloissa. Toimenpide lähetettiin suorana lähetyksenä Hyksin hybridisalista alan kongressiin Floridaan, jossa paikanpäällä 1300 amerikkalaista lääkäriä seurasi toimenpidettä.

TAVI on uuden tyyppinen katetrilla tehtävä läppätoimenpide, jossa läppä asennetaan verisuonia pitkin ilman varsinaisia leikkaushaavoja ja ilman nukutusta. TAVI-läppä on ollut Hyksissä käytössä yli kuusi vuotta. Livedemonstraationa tehtiin myös sepelvaltimotoimenpide.

Kardiologisia livetapauksia ei ole aiemmin lähetetty Suomesta Yhdysvaltoihin. Toimenpiteiden kuvauksista huolehti saksalainen kuvaustiimi. Kuva- ja ääniyhteys välitettiin satelliitin kautta suoraan hybrisalista.

– Livedemonstraation kulku on jännittävää. Siinä on enemmän paineita ja täytyy olla varma rutiini tekemiseen, että pysyy rauhallisena, erikoislääkäri Leo Ihlberg kertoo.

– Toimenpiteet onnistuivat sekä lääketieteellisesti, että kuva- ja ääniteknisesti erinomaisesti.


Erikoislääkäri Janne Rapola (vas.), erikoislääkäri Leo Ihlberg ja osastonylilääkäri Mika Laine valmiina toimenpiteeseen.Leo Ihlberg (vas.) ja Mika Laine itse toimenpidettä tekemässä ja kommentoimassa livenä USA:han.

Tulosta
1.7.2015 14:55