Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Suomalaisia Parkinson-potilaita mukaan lupaavaan lääketutkimukseen

Suomalaisia Parkinson-potilaita mukaan lupaavaan lääketutkimukseen

HUS:ssa aloitetaan kliiniset lääkekokeet Parkinson-potilaille Helsingin yliopistossa löydetyllä hermosoluja suojaavalla CDNF-valkuaisaineella. Eläinkokeissa CDNF on hidastanut taudin etenemistä sekä lievittänyt tehokkaasti motorisia oireita.
 
Toistaiseksi Parkinson-potilaille ei ole ollut tarjolla taudin kulkua hidastavia lääkkeitä, joten kyse on merkittävästä lääketutkimuksesta.
 
- CDNF on erittäin lupaava lääkemolekyyli, jonka tehosta ihmisillä ei vielä tiedetä mitään. Ruotsissa tutkimus on alkanut aikaisemmin ja siellä yksi potilas on jo saanut lääkeainetta. Meillä sopivien tutkimuspotilaiden seulonta alkaa nyt, kertoo neurologi Filip Scheperjans.
 
EU-rahoituksella tuettuun vuoden kestävään lääketutkimukseen otetaan Ruotsissa 12 potilasta ja Hyksissä rekrytoidaan 6.  
 
- Kiinnostusta on ollut paljon, mutta sopivien tutkimuspotilaiden tulee täyttää tiukat kriteerit. Potilaan ikä pitää olla 35−75 vuoden välillä ja oireiden alkamisesta on täytynyt kulua vähintään viisi vuotta. Myös esimerkiksi levodopa-lääkitys pitää olla käytössä vähintään viisi kertaa päivässä, mutta siitä huolimatta vuorokauteen täytyy tulla 2,5 tuntia ns. OFF-aikaa, jolloin oireet tulevat takaisin.
 
Yksi kolmasosa tutkimuspotilaista saa lumelääkettä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Suunnitellussa puolen vuoden jatkotutkimuksessa kaikki saisivat CDNF:ää.
 
Lääkeaine infusoidaan suoraan aivoihin
 
CDNF on proteiini, jota löytyy luonnollisesti ihmiskehosta. Sitä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska keho ei pysty kuljettamaan proteiinia aivoihin. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jossa CDNF infusoidaan suoraan aivoihin kuukauden välein.
 
- Kyseessä on pienikokoinen laitteisto, jonka katetrit neurokirurgi asentaa aivoihin leikkauksessa. Toistaiseksi vastaavaa laitteistoa on käytetty yksittäistapauksissa hankalien aivosyöpien hoidossa, jolloin sytostaatit on voitu annostella suoraan kasvaimeen, selvittää Scheperjans.
 
Laitteisto poistetaan osittain potilailta tutkimuksen jälkeen.
 
- Suurin osa dopamiinista tuotetaan mustassa tumakkeessa keskiaivoissa. Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Sen vuoksi kaksi katetria asennetaan molemmin puolin aivoja yhteen tyvitumakkeeseen, putameniin, kertoo neurokirurgi Riku Kivisaari.
 
Koko päivän kestävässä leikkauksessa käytetään apuna robottia viemään katetrit oikeisiin maalipisteisiin. 
 
Toiveena Parkinsonin tautia hidastava lääke
 
Eläinkokeiden perusteella toiveet potentiaalisesta Parkinsonin tautia hidastavasta uudesta lääkkeestä ovat korkealla.
 
- Jos kaikki menee hyvin nyt tehtävässä ja mahdollisissa sitä seuraavissa kliinisissä lääketutkimuksissa, lääkkeen voisi saada rutiinikäyttöön jopa vuoteen 2025 mennessä, arvioi Scheperjans.
 
Lisätietoa tutkimuksesta (englanniksi)

Mahdolliset tutkimuspotilaiden yhteydenotot: parkinson.tutkimus (at) gmail.com
 
Tulosta
13.2.2018 15:18