Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Painehaavojen ennaltaehkäisy osa laadukasta hoitoa

Painehaavojen ennaltaehkäisy osa laadukasta hoitoa

Tehokas painehaavojen ennaltaehkäisy parantaa hoidon laatua ja vähentää potilaan kipuja. HUSissa tämä tärkeä asia kuuluu hoitotyön strategisiin tavoitteisiin. Kehitteillä on muun muassa ambulanssikäyttöön soveltuva painehaavapotilaan erikoispatja.
 
Vuodepotilaan saamat painehaavat ovat sairaalasyntyisiä vaurioita, jotka lisäävät kustannuksia, pidentävät sairaalassaoloaikaa sekä vievät henkilöstön aikaa ja resursseja. Terveydenhuollossa jää havaitsematta jopa yli 60 % painehaavoista, vaikka niiden ehkäisy on halvempaa kuin niiden hoito.

Kansainvälisenä Stop painehaavoille -päivänä 21.11. HUS Helsingin yliopistollinen sairaala esitteli toimintaansa painehaavojen ennaltaehkäisemiseksi useissa eri sairaaloissa. Päivän aikana toteutettiin myös jokavuotinen laaja sairaaloiden painehaavakartoitus eli prevalenssi.

Hyvän hoidon strategisena tavoitteena HUSissa on, että 80 prosenttia vuodehoitopotilaista arvioidaan normaalin hoidon aikana myös painehaavariskin osalta. Arvioinnin kattavuus on tällä hetkellä noin 50 prosenttia ja kattavuus on noussut noin 5 prosentin vuosivauhtia.

Painehaavoja ehkäistään muun muassa poistamalla tai keventämällä painetta sekä huolehtimalla ihon kunnosta ja hyvästä ravitsemuksesta. Painehaava voi syntyä nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa, esimerkiksi ambulanssikuljetuksen aikana. HUS on sen vuoksi kehittämässä maailman ensimmäistä ambulanssikäyttöön soveltuvaa minimipainepatjaa.

Kehitystyö ei ole aivan helppoa, sillä ambulanssissa patjan on kestettävä muun muassa suurempia mekaanisia rasituksia ja lämpötilan vaihteluita kuin vuodeosastolla. Patjaa kehittävät yhdessä HUS ja MediMattress Oy ja sen tuotekehitys on vielä kesken. Tällä hetkellä on meneillään ambulanssipatjan käytön toiminnallisuus- ja käytettävyysvaatimusten selvitys. Ambulanssipatjaa esiteltiin Stop painehaavoille -päivänä Espoon sairaalassa.

Korjattu 2.12.2019 viimeisen kappaleen sisältöä ja poistettu väärä ilmaisu "koekäytössä".

ambulanssipatja.jpg
Sairaanhoitaja Miska Vaara esitteli ambulanssikäyttöön HUSissa kehitettyä minimipainepatjaa Espoon sairaalassa.

​​
Tulosta
22.11.2019 13:59