Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Osa Paulon Säätiön mittavasta taidekokoelmasta siirtyi lahjoituksena HUSille

Osa Paulon Säätiön mittavasta taidekokoelmasta siirtyi lahjoituksena HUSille

Yli kolmesataa teosta käsittävää kokoelmaa on kerätty 60-luvun lopulta lähtien. Teoksia on hankittu vuosikymmenien ajan lupaavilta, nuorilta taiteilijoilta. Myöhemmin moni heistä on saavuttanut mainetta, joten lahjoitettu taidekokoelma on varsin arvokas.
 
- On pyritty hankkimaan aina esimerkiksi vuoden nuorelta taiteilijalta teos, jos se on vain ollut mahdollista ja suuntaa antavana ikärajana olemme pitäneet 35-vuoden ikää, Paulon Säätiön asiamies Yrjö Palotie kertoo.
 
Nyt lahjoitetut taulut ja veistokset ovat itse asiassa piristäneet HUSin tiloissa potilaita ja työntekijöitä jo 1970-luvun alusta lähtien. Professorit Ahti Tarkkanen ja Martti Turunen saivat tuolloin ajatuksen, että Paulon Säätiön hankkima taide pitää saada pois varastosta, ihmisten näkyville.
 
Niinpä taiteesta on saatu nauttia HUSin eri rakennuksissa jo pitkään ja muun muassa ​Biomedicumin logo on suunniteltu Antero Koskisen Ajan Kompassi -veistoksen inspiroimana. Koskisen teos löytyy Biomedicumin aulasta.
 
Taidelahjoitus liittyy Ilkka Taipaleen, Seppo Seitsalon ja Sirpa Viljasen kampanjaan ”10 tuhatta taideteosta sairaaloihin”, joka puolestaan liittyy läheisesti Prosentti taiteeseen -hankkeeseen. 

- Paulon Säätiön taidekokoelma on kasvanut jo niin suureksi, että säätiön hallitus katsoi sen osien lahjoittamisen olevan mielekästä ja arvokasta saajalleen, Palotie sanoo. 

Paulon taidelahjoitus.png
Paulon Säätiön asiamies Yrjö Palotie, HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Maija Urho ja HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén iloisissa tunnelmissa.

Paulon Säätiö perustettiin 52 vuotta sitten. Se on apurahoja jakava säätiö, jonka alkupääoma perustuu Reko Paulon puolison Hulda Paulon ja heidän tyttärensä Marja Paulon testamenttiin.

Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea muun muassa lääketieteellistä tutkimustyötä, edistää liikesivistyksellistä tutkimus- ja koulutustyötä ja tukea kuva- ja musiikkitaidetta.

Lahjoituksen vastaanottajat, HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Maija Urho ja toimitusjohtaja Aki Lindén säteilivät tyytyväisyyttä luovutustilaisuudessa ja kertoivat miten taideteokset ilahduttavat heitä päivittäin ohi kulkiessa.
 
Säätiön asiamies Yrjö Palotie tunnusti kokeneensa myös haikeutta luopua joistakin teoksista.
 
Hän nimeää muun muassa Henrika Laxin, Osmo Rauhalan ja Susanne Gottbergin teoksia, jotka ovat tehneet häneen erityisen vaikutuksen.

- Mutta katsoimme, että tämä asia on tärkeämpi kuin yhden asiamiehen tunnetila, Palotie nauraa.
​​
Tulosta
6.6.2018 9:53