Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Opioidiriippuvuuden korvaushoito 20 vuotta Suomessa – HUS edelleen vahvasti mukana

Opioidiriippuvuuden korvaushoito 20 vuotta Suomessa – HUS edelleen vahvasti mukana

HYKS Psykiatrian opioidiriippuvuuden korvaushoitopolikinikan toiminnan aloittamisesta on kulunut 20 vuotta. Tapahtuman vuoksi pidetään korvaushoitoa käsittelevä juhlaseminaari Helsingissä BioMedicumissa 18-19. elokuuta.
 
Kun elokuussa 1995 otettiin kolme Suomen ensimmäistä potilasta opioidiriippuvuuden korvaushoitoon, niin opioidien väärinkäyttäjien määräksi arvioitiin korkeintaan muutamia tuhansia henkilöä. Nykyisin Suomessa tiedetään olevan 13000 – 15000 kipua lievittävien opioidien väärinkäyttäjää.

Heistä merkittävä osa piikittää itseensä laitonta opioidia, mikä lisää HIV-infektion ja vakavien tulehdussairauksien riskiä. Lisäksi henkilö tarvitsee pian uuden annoksen vieroitusoireiden välttämiseksi. Sen sijaan suun kautta ohjatusti annosteltuna korvaushoitolääkkeet buprenorfiini/naloksini tai metadoni estävät noin vuorokauden ajaksi vieroitusoireet ja muiden opioidien käytön. Tämä tekee potilaalle mahdolliseksi keskittymisen muuhun kuntoutumiseen. Samalla koko yhteiskunta hyötyy, kun huumeisiin liittyvät rikokset, terveyshaitat ja sosiaaliset ongelmat merkittävästi vähentyvät.
 
Tällä hetkellä Suomessa on noin 2700 potilasta opioidiriippuvuuden korvaushoidossa. Valtaosa potilaista on hoidossa kuntoutustavoittein, joista yksi voi olla hallittu vieroittuminen opioideista. Riippuvuuden vaikeuden vuoksi korvaushoito kestää silti yleensä vuosia.
 
HYKS Psykiatrian oman korvaushoitopoliklinikan nykyinen toiminta keskittyy niihin potilaisiin, joilla on samanaikainen mielenterveyden häiriö. Poliklinikalla voidaan hoitaa kerrallaan 70 – 80 tiivistä hoitoa edellyttävää potilasta, joilla on esimerkiksi samanaikainen skitsofrenia.  Heitä on lähes puolet potilaista ja hoitotulokset ovat yhtä hyviä kuin muissakin potilasryhmissä.
 
HYKS Psykiatrian strategian mukaisesti ne potilaat, jotka eivät enää tarvitse erikoissairaanhoitoa, siirretään nopeasti perustason hoitopaikkoihin. Siitä huolimatta joka vuosi muutamia korvaushoitopoliklinkan hoidossa olevia potilaita vieroittautuu onnistuneesti korvaushoidosta. Joitakin potilaita on jopa palannut työkyvyttömyyseläkkeeltä normaaliin työelämään.
Tulosta
13.8.2015 13:20