Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Naistenklinikalla synnyttäneellä todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi

Naistenklinikalla synnyttäneellä todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi

HUSin Naistenklinikalla helmikuun lopussa synnyttäneen naisen on todettu sairastaneen tartuttavaa keuhkotuberkuloosia. Tartuntariski on kuitenkin arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika jäi lyhyeksi.
 

​Altistusriski koskee 27.2. – 7.3. välisenä aikana Naistenklinikan synnyttäneiden osasto 61:llä ja vastasyntyneiden teho-osastolla olleita henkilöitä. Altistusaika on jäänyt kaikilta lyhyeksi, mutta pisimpään altistuneiden vastasyntyneiden perheisiin ollaan yhteydessä. Näitä perheitä on 15 ja valtaosa heistä on jo tavoitettu.

Riski tuberkuloosin saamiseksi arvioidaan kaikkien osalta vähäiseksi. Näille pisimpään altistuneille vastasyntyneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys. Pienet lapset sairastuvat oireiseen tautiin aikuisia herkemmin ja ovat myös alttiimpia saamaan vakavia tautimuotoja.

Muita mahdollisesti altistuneita henkilöitä kartoitetaan kansallisten ohjeiden mukaisesti. Tartuntariskin rajana pidetään 40 tunnin altistusaikaa potilaan kanssa samassa huoneessa. Kaikkiin tällä tavoin altistuneisiin henkilöihin ollaan myös yhteydessä jatkotoimenpiteiden suhteen. Kohteena olevien yksiköiden henkilökunnalle on tiedotettu sisäisesti tapahtuneesta ja selvityksen perusteella altistuneet työntekijät tutkitaan HUSin työterveyden toimesta.

Muut Naistenklinikalla olleet potilaat tai osastolla mahdollisesti käyneet vierailijat eivät ole tartunnanvaarassa.

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio. Se tarttuu ilman välityksellä ja tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa. Noin kolmasosa altistuneista saa tartunnan ja heistä noin kymmenesosa - eli vain 3 prosenttia altistuneista - saa taudin oireita. Tartuntariskin suuruuteen vaikuttavat useat eri asiat, joista merkittävimpiä ovat kontaktin läheisyys ja altistusaika.

Lisätietoja tuberkuloosista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulta.

Lisätty 13.3.2019 klo 16.35 teksti muista sairaalassa käyneistä.

Tulosta
13.3.2019 13:42