Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Munuaisten omaisluovutukset lisääntyvät hiljalleen - kehittämistyö palkittiin

Munuaisten omaisluovutukset lisääntyvät hiljalleen - kehittämistyö palkittiin

Munuaisten omaisluovutusten määrä on saatu Suomessa kasvuun. Kun vuosina 2010-2015 toteutui vuosittain 11-15 omaisluovutusta, on niiden määrä kahden viimeisen vuoden aikana noussut selvästi.
 

Vuonna 2016 munuaisen sai elävältä luovuttajalta 22 potilasta ja v. 2017 peräti 29 potilasta.

HYKS Vatsakeskuksen nefrologian yksikössä tehty kehittämistyö omaisluovutusten​ lisäämiseksi palkittiin tänään Lääkäriliiton laatupalkinnon finaalipaikalla Lääkäri 2018 –tapahtumassa. 


Omaisluovutuksella monia etuja

Fernanda Ortiz.jpgMunuaissiirto elävältä luovuttajalta on aina parempi vaihtoehto kuin aivokuolleelta luovuttajalta.

Munuaissiirtopotilaan ennuste on tällöin parempi, ja munuaissiirtoleikkaus voidaan suunnitella etukäteen. Hoitokustannukset jäävät myös huomattavasti pienemmiksi, sillä siirrännäistä odottava potilas voi usein välttää raskaan ja kalliin dialyysihoidon, kertoo nefrologi Fernanda Ortiz

Hänen vetämässä kehittämishankkeessa on lisätty tiedotusta, henkilökunnan koulutusta, järjestetty tietoiskuja potilaille ja heidän omaisilleen.  Luovuttajaksi soveltuvien halukkaiden omaisten tutkimus- ja tukiprosessia on kehitetty aina ensimmäisestä yhteydenottopuhelusta luovutukseen saakka. ​

HUS:ssa tavoitteena on, että 30 % munuaissiirroista tehtäisiin tulevaisuudessa elävältä luovuttajalta saadulla munuaisella. Tästä ollaan vielä kaukana, suunta on ylöspäin.


Lisätietoa munuaisen omaisluovutuksista.
Tulosta
12.1.2018 13:10