Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Matti Peltokankaan Suuri sydän voitti Meilahden sairaala-alueen taideteoskilpailun

Matti Peltokankaan Suuri sydän voitti Meilahden sairaala-alueen taideteoskilpailun

HUS julisti tammikuussa 2015 kilpailun, jonka tavoitteena oli tuottaa Meilahden sairaala-alueen keskuskalliolle ympäristöön sopiva, valtakunnallisesti merkittävä taideteos. Voittajaksi valittiin kuvanveistäjä Matti Peltokankaan teos Suuri sydän.
 

suurisydaninter.jpg

Toiselle sijalle palkintolautakunta asetti teoksen Kävyt – Lyhdyt, tekijä Jaakko Niemelä. Kolmas sija jaettiin kahden teoksen kesken: Viola, tekijä Kirsi Kaulanen, ja Sininen sade, tekijä Laura Könönen.

Palkintolautakunta otti arviossaan huomioon kunkin ehdotetun teoksen soveltuvuuden juuri kyseiseen, monessa suhteessa vaativaan paikkaan: teoksen tulee olla tarkasteltavissa niin katutasosta kuin myös ylhäältä sairaaloiden ikkunoista, sen tulee olla näkyvä/näyttävä kaikkina vuorokauden- ja myös vuodenaikoina. Arkkitehtonisesti hajanaisessa ympäristössä sen tulee olla kokoava voima.
 
- Suuri sydän on teos, jossa nämä ehdot täyttyvät. Palkintolautakunnan näkemys on, että voittajateos luo paikalle hengen, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Valkonen.
 
suurisydaninter2.jpg

Palkintolautakunnan arvio teoksesta Suuri sydän
 
Teoksessa on käsitteellinen vahva idea, joka on toteutettu pelkistetyllä tyylillä. Teoksen yksinkertaisuus toimii arkkitehtonisesti hälyisessä ympäristössä hyvin. Tässä suhteessa se erottuu kaikista muista ehdotuksista edukseen.
 
Punaisen värin ja selkeän muodon käyttö sekä hulppea mittakaava luovat melko sekavalle ja eri aikoina rakennetulle alueelle voimakkaan ja kokoavan identiteetin ja kontrastin.Toisaalta teoksen sarjakuvamaisuus viittaa pop-taiteeseen. Teoksessa on lämmin ja empaattinen tunnelma, ja se toimii rikkaasti eri katselukulmista ja korkeuksista.
Suuri Sydän toimii alakulmista katsottuna abstraktina tilateoksena, joka tuo teokseen lisää kerroksellisuutta. Keskustelua tuomaristossa herätti sydämeksi miellettävä muoto ja sen suhde anatomiseen todellisuuteen.
 
Teoksessa on lämmin ja empaattinen tunnelma, ja se toimii rikkaasti eri katselukulmista ja korkeuksista. Teos synnyttää ympäristöönsä iloa ja positiivista energiaa.
 
Kolmetoista teosta kymmeneltä taiteilijalta
 
Kilpailuun kutsuttiin kymmenen taiteilijaa, joista kuusi Suomesta ja neljä ulkomailta: Carl Boutard (Ruotsi), Pauls Jaunzems (Latvia), Kaarina Kaikkonen, Anssi Kasitonni, Kirsi Kaulanen, Eeva Käsper (Viro), Laura Könönen, Tilda Lovell (Ruotsi), Jaakko Niemelä sekä Matti Peltokangas.
 
Kutsutut taiteilijat jättivät määräaikaan mennessä yhteensä 13 ehdotusta paikalle sijoitettavaksi teokseksi. Voittajan ja muut palkintosijoille yltäneet näiden joukosta valitsi palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana toimi taidemuseon johtaja emeritus Markku Valkonen. Muut jäsenet olivat arkkitehti (SAFA) Severi Blomstedt, kuvanveistäjät Markku Hirvelä ja Nora Tapper, Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila, professori Eija Kalso (Helsingin yliopisto ja HUS), sekä HUS:n taidetoimikunnan jäsenet, professori Seppo Seitsalo ja kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki.
 
Lopullisen teoksen valmistuminen ajoittuu sairaala-alueen tulevien rakennushankkeiden (trauma- ja syöpäkeskus) aikataulun mukaisesti, arviolta vuosiin 2017 – 2018. Päätökset teoksen toteuttamisesta, sisältäen sen rahoittamisen, tehdään myöhemmin.
 
Teosehdotukset ovat 19.8.- 18.9.2015 nähtävillä Meilahden sairaaloiden aulassa, osoitteessa Haartmaninkatu 4.
Tulosta
19.8.2015 13:23