Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Markku Kaste Tarton yliopiston kunniatohtoriksi

Markku Kaste Tarton yliopiston kunniatohtoriksi

Emeritusprofessori Markku Kaste nimitettiin Tarton yliopiston kunniatohtoriksi 1.12.2017. Perusteluna nimitykselle olivat erinomaiset saavutukset akuutin aivohalvauksen tutkimustyössä sekä pitkäaikainen yhteistyö Tarton yliopiston tutkijoiden kanssa.
 
Markku_Kaste_tarton_kunniatohtori.jpgHyksin neurologian klinikka teki merkittävää yhteistyötä vuosina 1973-1991 virolaisten aivohalvauspotilaiden auttamiseksi Tartossa. Yhteistyö alkoi silloisen klinikan ylilääkäri, professori Erkki Kivalon johdolla. Presidentti Urho Kekkostakin tarvittiin, jotta protokollat tieteellis-teknillisestä yhteistyöstä Helsingin yliopiston, Hyksin sekä Tarton yliopiston ja yliopistollisen keskussairaalan välillä saatiin aikaiseksi Neuvostoliiton lähetystössä.
 
- Virolaisilla lääkäreillä ei ollut helppoa noina aikoina Neuvostoliiton alaisuudessa, mutta he tekivät todella hyvää työtä ankeissa olosuhteissa. Me yritimme auttaa heitä kaikin mahdollisin tavoin, kertoo Markku Kaste.
 
- Koska Tarton yliopiston kirjastoon ei tullut yhtään länsimaista tieteellistä julkaistua, siksi omat ja klinikan vanhat oppikirjat vietiin sinne. Heillä oli vain yksi kappale Lancetia kopioituna Moskovasta ja osa sivuista oli valkoisia, koska ne oli sensuroitu.
 
Tärkein yhteistyön muoto oli, että Suomesta kävi joka toinen vuosi kymmenen neurologia kolmena päivänä luennoimassa ja opettamassa Tarton lääkäreitä.
 
- Emme saaneet yöpyä Tartossa, koska siellä oli Neuvostoliiton armeijan lentokenttä ihan vieressä, vaan joka päivä matkustimme bussilla yöksi Tallinnaan Viru-hotelliin.
 
Vastaavasti kuusi virolaista neurologia pääsi joka toinen vuosi viideksi päiväksi ja viikonlopuksi Suomeen katsomaan miten potilashoito oli järjestetty Hyksissä.
 
- Kerran vähän ennen Neuvostoliiton luhistumista selvisi, etteivät he olleet voineet useampaan kuukauteen määrittää potilaiden verensokeria ja elektrolyyttejä, koska analyyseihin tarvittavat reagenssit olivat loppuneet. Hyksin keskuslaboratoriossa oli käytössä jo autoanalysaattorit, mutta onneksi yksi kemisti muisti, että vanhoja määritykseen tarvittavia aineita oli vielä muutama kilo tallessa käytävän kaapissa. Ne pakattiin heille mukaan pienempiin pusseihin ja saatiin sillä tavoin ujutettua tullista läpi. 
 
Viron vapautumisen jälkeen yhteistyömuodot muuttuivat 
 
Vierailut Tarttoon lopetettiin Viron itsenäistymisen jälkeen.
 
- Neuvostoliitosta vapautumisen jälkeen heillä oli aluksi edelleen huutava pula tuoreen lääketieteellisen tiedon saamisessa. Sovimme silloin Duodecimin ja Eesti Arstin toimitusten kokouksessa, että Eesti Arst saa valita ja kääntää omassa lehdessään haluamansa Duodecimissa julkaistut artikkelit.
 
Viro ryhtyi korjaamaan terveydenhuollon resursseja nopeasti kuntoon taloudellisen tilanteen parannuttua.
 
- Nyt heillä on todella upea uusi yliopistollinen sairaala ja ihan samanlaiset työskentelyolosuhteet kuin meillä täällä Meilahdessa.
 
Markku Kaste jatkoi yhteistyötä virolaisten kollegojensa kanssa auttamalla heitä pääsemään mukaan kansainvälisten tieteellisten järjestöjen luottamustoimiin sekä mukaan kansainvälisiin monikeskustutkimuksiin.
 
76-vuotias neurologian emeritusprofessori Markku Kaste työskenteli Hyksin neurologian klinikan ylilääkärinä vuosina 1990-2005 ja Helsingin yliopiston neurologian professorina 1993-2006. Kaste on tehnyt pitkän kansainvälisen uran aivohalvaustutkijana ja hänet tunnetaan maailmalla aivohalvauksen liuotushoidon kehittäjänä. Hänellä on ollut lukuisia johtotehtäviä kansainvälisissä aivohalvausjärjestöissä, joita hän on ollut myös mukana perustamassa. Lisäksi hän on toiminut kaikkien kolmen johtavan aivoverenkiertohäiriöiden tieteellisen julkaisusarjan toimituskunnissa. Hänet on palkittu tekemästään työstään moneen kertaan kansainvälisesti sekä kansallisesti, mm. William M. Feinberg Awardilla, Johan Jakob Webfer Awardilla ja Erkki Kivalo -palkinnolla. Nykyisin Markku Kaste toimii useiden kansainvälisten säätiöiden apurahojen ja yliopistojen virkanimitysten arvioitsijana ja jatkaa työtään aivoverenkiertohäiriöiden julkaisujen toimituskunnissa.
 
 
Tulosta
5.12.2017 9:00