Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Laita hyvä kiertämään! – Sylkinäytekeräys käynnistyy

Laita hyvä kiertämään! – Sylkinäytekeräys käynnistyy

 

sylkinäyte 2 pieni.jpg

Sylkinäytetiimiläisiä koolla, Katri Aro toinen vasemmalta.


Biopankkitoiminnassa on uusi avaus, kun Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka aloittaa sylkinäytteiden keräämisen Kirurgisessa sairaalassa.

Aloitteen takana on erikoislääkäri Katri Aro, jonka kahden vuoden työkeikka Kaliforniassa sylkidiagnostiikkalaboratoriossa innosti tuomaan käytännön myös HUSiin.

-Ajattelin, että miksei sylkinäytteitä voisi kerätä täällä Suomessakin ja otin yhteyttä Biopankkiin.

Aro toimii pään ja kaulan alueen tuumorikirurgina ja näkee päivittäin tarpeen kehittää syöpähoitoja. Nyt toiveissa on löytää tulevaisuudessa biomarkkeri, jolla voitaisiin arvioida hoidon onnistumista ja tautien uusiutumisen riskiä. Myös eräiden hyvänlaatuisten pään ja kaulan alueen kasvainten mahdollista muuttumista pahanlaatuiseksi voisi tällöin seurata sylki- tai verinäytteellä.

-Meillä useat potilasryhmät tiedustelevat mahdollisuutta johonkin testiin, jolla voisi varmistaa, että hyvänlaatuinen kasvain ei ole muuttunut syöväksi tai että syöpä ei ole uusinut.

 Aro harmittelee, että toistaiseksi asiaa ei voi varmistaa kuin histopatologisella kudosnäytteellä.

Sekä Aro että kollega, erikoislääkäri Laura Tapiovaara ovat kuitenkin toiveikkaita hoitojen kehittymisen suhteen. Näytteiden kerääminen on Korva-, nenä- ja kurkkutautien osastolla osa arkea.

Aro arvelee näytekeräyksen hoituvan sujuvasti, koska sairaalassa tehdään koko ajan tutkimustyötä potilastyön ohella. Henkilökunta tietää hyvin, kuinka tärkeää näytteiden kerääminen on tutkimukselle.

-Ilman näytteitä ei ole tutkimusta ja ilman tutkimusta ei saada parempia hoitomuotoja, Aro summaa.​​

Tulosta
9.7.2018 10:10