Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Lääkärimuusikot konsertoivat 10.11.2015

Lääkärimuusikot konsertoivat 10.11.2015

Moni lääkäri on lahjakas myös musiikillisesti. Marraskuun 10. päivä on luvassa harvinaislaatuinen Lääkärimuusikot estradilla -hyväntekeväisyyskonsertti.
Milla Rosengård-Bärlund
Erikoistuva lääkäri (endokrinologia), HUS, Lauluyhtye fiveAlive, altto

Milla Rosengård-Bärlund valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1999, ja on sen jälkeen erikoistunut sisätauteihin. Tällä hetkellä hän erikoistuu endokrinologiaan.

Musiikkiopisto, pianonsoittoa, kuorolaulua ja mukana erilaisissa tuotannoissa. Rosengård-Bärlund kuvaa omaa musiikkitaustaustaansa perinteiseksi amatöörimuusikon tieksi. Musiikilla on ollut vaikutusta myös siihen, miten hän valitsi nykyisen erikoisalansa.

”Minulla oli kunnia olla nuorena arkkiatri Risto Pelkosen potilaana ja se teki lähtemättömän vaikutuksen. Tiesin, että minusta tulee sisätautilääkäri. Syy diabetestutkimukseen lähtemisestä liittyy Thoraxin speksiin. Toimin speksin orkesterinjohtajana kolme vuotta. Speksimentorini Carol Forsblom oli diabetestutkijana FinnDiane-tutkimusryhmässä. Kun aloin itse tehdä tutkimusta, hakeuduin samaan tutkimusryhmään.”

Hyväntekeväisyyskonsertissa kuultava, vuonna 1997 perustettu lauluyhtye fiveAlive sai alkunsa myös Thoraxin speksistä. Rosengård-Bärlund halusi kerätä lauluporukan. Opiskeluaikana yhtye harjoitteli ja esiintyi viikoittain erilaisissa lääkäritilaisuuksissa. Yhtye ylsi arvostetun Tampereen Sävelen finaaliin samana vuonna, kun Rajaton voitti ponkaisten Suomen a cappella -yhtyeiden kärkikastiin.

”Aktiivinen uramme valitettavasti loppui, kun aloimme valmistua ja saada perheenlisäystä. Nykyään esiinnymme harvakseltaan juhlissa. Saimme kuitenkin aikoinaan tehtyä levyn. Vieläkin Feber-kappale soi radiossa, kun flunssakausi alkaa.”, Rosengård-Bärlund naurahtaa.

Grigori Joffe
Psykiatrian dosentti, johtava ylilääkäri, HUS, Millhill Big Band, laulusolisti

HUS:n johtava ylilääkäri Grigori Joffe muutti Venäjältä Suomeen vuonna 1990. Alun perin radiologiaan ja sittemmin keuhkokirurgiaan erikoistuneen Joffen tie on Suomessa vienyt psykiatrian pariin. HUS:ssa hän on tämän vuoden alusta lähtien auttanut toimitusjohtajaa sotevalmisteluissa sekä osallistunut sähköisten terveyspalveluiden kehittämiseen. Joffen tutkimus keskittyy interventio- ja järjestelmätutkimukseen sekä nettiterapiaan.

Joffe kasvoi musikaalisessa perheessä soittaen jo pienenä pianoa. Muutaman taukovuoden jälkeen musiikki heräsi uudestaan teini-iässä henkiin Beatlesin kautta. Joffe oli tuttu näky useassa eri bändissä ja voitti monta laulukilpailua. Lisäksi hän oli Petroskoin draamateatterissa musiikkivastaavana.

”Säveltäminen, tekstittäminen, sovittaminen ja laulaminen ovat aina olleet ominta minulle. Tein laidasta laitaan sävellyksiä, muun muassa kappaleita varietee-esityksiin tai tunnelmapaloja teatterinäytelmään.”

Suomessa aikaa musiikille ei ole juuri enää ollut – vaikkakin musiikinteon kaipuu silloin tällöin vaivaa. Marraskuun konsertissa Joffe esiintyy yhtenä Millhill Big Bandin solisteista.

Konsertin tuotto menee lääketieteellisen tutkimuksen hyväksi Helsingin yliopistossa. Miksi on tärkeää, että tutkimus saa myös lahjoituksia?

”Tutkimukseen pitää aina olla rahaa. Kun teemme tutkimusta itse, myös kliinisen työn laatu, työskentelytavat ja työyhteisön kulttuuri kehittyvät nopeammin. Tämä on ehdottomasti potilaidemme hyväksi. Kun valtio näyttää joutuvan karsimaan joka paikasta, korvaavat rahoituslähteet ovat entistä tärkeämpiä.”

Susanna Paju
Tutkija, HY ja iensairauksien erikoishammaslääkäri, yksityissektorilla, Utopia-tangokvartetti, harmonikka

Susanna Paju (kuvassa oikealla) valmistui hammaslääkäriksi vuonna 1996, ja on sen jälkeen väitellyt tohtoriksi, pätevöitynyt suubiologian dosentiksi ja erikoistunut iensairauksien erikoishammaslääkäriksi. Hän tekee osa-aikaisesti tutkimusta Helsingin yliopistolla sekä työskentelee muutamalla yksityisellä hammaslääkäriasemalla parodontologina. Paju on ollut mukana myös YLE:n televisio-ohjelmassa asiantuntijana.

Harmonikkaa Paju on soittanut jo kahdeksanvuotiaasta lähtien. Sibelius-lukio oli luontainen valinta musiikkiluokan jälkeen. Paju on soittanut kansanmusiikkia ja tanssimusiikkia erilaisissa kokoonpanoissa – käyden esiintymässä myös ulkomailla. Marraskuun konsertissa Paju esiintyy Utopia-kvartetissa, joka on perehtynyt argentiinalaisiin tangoihin.

Argentiinalaiset tangot tuovat mieleen hämärät kujat ja syvän intohimon. Millaista on niiden soittaminen?

”Minut pyydettiin mukaan Utopiaan puolitoista vuotta sitten. Tangot ovat tunteikkaita, ja soittajan täytyy osata kokea tuskaa, että voi tulkita niitä oikein. Ehkä minulla on nyt sen verran elämänkokemusta, että voin antaa itsestäni tangoille”, Paju pohtii.

Paju haluaa jatkossakin yhdistää kliinisen potilastyön ja tutkimustyön. Hän on mukana tekemässä tutkimusta Meilahden sairaalassa siitä, miten erityisesti pitkäaikaiset ja krooniset iensairaudet voivat liittyviä yleisterveyden riskeihin. Jo nyt on tehty tärkeitä löydöksiä sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarktiin ja syöpään liittyen.

”Tutkimusprojektit on usein pitkäaikaisia ja niihin sitoutuminen helpompaa ja eteneminen parempaa, jos rahoitus on tiedossa. Näin tulokset auttavat parhaiten potilaitakin.”

Erkki Isometsä
Psykiatrian professori, Helsingin yliopisto sekä ylilääkäri, HYKS psykiatria, Southern Healing Men, kitara


Erkki Isometsä työskentelee sekä psykiatrian professorina Helsingin yliopistolla että HYKS Psykiatriassa ylilääkärinä. Isometsä on tunnettu erityisesti masennusta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja itsetuhokäyttäytymistä koskevasta tutkimuksestaan.

Musiikki tuli osaksi Isometsän elämää jo 13-vuotiaana, kun hän sai lahjaksi kitaran. Isometsä on ammentanut oppeja erityisesti soittamalla muiden kanssa erilaisissa koonpanoissa – klassisesta bluesrokista jazziin. Parhaillaankin Isometsä soittaa kvartetissa, jonka ohjelmistossa on jazzstandardeja ja vanhaa rokkia.

Konsertissa Isometsä on osa Southern Healing Men -kokoonpanoa, vaikka ei jokaisella kokoonpanon keikalla liikukaan mukana. Tämän HYKS Psykiatrian piirissä syntyneen akustisen kokoonpanon musiikkia leimaa folk-, country- ja bluegrass-henkisyys. Kokoonpanosta löytyy pitkän linjan muusikoita, kuten Sami Pirkola, Matti Holi, Max Franzen ja Imre Szabo.

”Musiikki on kuin hyppy toiseen maailmaan. Työ on koko ajan kurinalaista ja tehokasta, vaikka toki tiedekin on omalla tavallaan hyvin luovaa. Musiikki on minulle hauska ja virkistävä harrastus.”

Isometsää kiehtoo tällä hetkellä psykiatriassa erityisesti aivojen ja mielen suhde. Mitä paremmin sitä ymmärretään, sitä enemmän tiedetään, mistä mielialahäiriöissä on kysymys.

”Lääketieteen tutkimus on yksinkertaisesti tärkeää. Kyse on terveydestä – jopa elämästä ja kuolemasta, tai ainakin vähintään hyvinvoinnista. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää sairauksien syitä ja hoitoa. Tarve on todellinen ja on surullista, että valtion tutkimusrahoitus surkastuu jatkuvasti. Ulkopuolisen rahoituksen merkitys on koko ajan yhä suurempi.”

Lisätietoa konsertista: www.med.helsinki.fi/lahjoita

Teksti: Heidi Lehmuskumpu
Kuvaajat: Mikko Käkelä, Ghaffoor Hejazi-Hashemi,  Veikko Somerpuro
ja HUS valokuvaus
Tulosta
1.10.2015 9:00