Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Meilahden sähkökatkoksen syynä todennäköisesti valtakunnallinen verkkohäiriö

Meilahden sähkökatkoksen syynä todennäköisesti valtakunnallinen verkkohäiriö

HUSin sairaaloissa Meilahdessa on ollut laaja sähkökatkos aamulla 18.7. noin kello 08.30. Sähköt palautuivat noin tunnin kuluttua. Potilasturvallisuus ei ole vaarantunut.
 
Potilasturvallisuus ei ole vaarantunut, sillä kriittisten yksiköiden lisävaravoimalaitteet toimivat katkon aikana normaalisti.​

Sähkökatkon syynä oli HUSin voimakeskuksen 10 kV kytkimien häiriö. Häiriön teki poikkeukselliseksi se, että joidenkin kiinteistöjen varavoimalaitteet eivät kytkeytyneet päälle kuten piti. Kriittisten yksiköiden, kuten Meilahden tornisairaalan leikkaussalien akkukäyttöiset lisävaravoimalaitteet toimivat kuitenkin normaalisti, jonka vuoksi käynnissä olleiden leikkausten potilasturvallisuus ei vaarantunut.

Katkos kesti noin tunnin ja sähköt ovat palautuneet kaikkiin kiinteistöihin noin kello 09.45 mennessä.
 

Syynä todennäköisesti valtakunnallinen verkkohäiriö

 
Sähkökatkoksen syyksi on varmistumassa jännitehäiriö. Sen aiheutti puolestaan Olkiluodon voimalassa räjähtänyt virtamuuntaja. 

Olkiluodon virtamuuntaja räjähti aamulla noin kello 8.38 sai aikaan yli sekunnin mittaisen jännitehäiriön, joka levisi Fingridin kantaverkkoon ja siten myös pääkaupunkiseudulle.

Seurasi tapahtumaketju, jonka lopputuloksena HUSin voimakeskuksen varavoimakoneilla varmistettu 10 kV jakeluverkko tuli jännitteettömäksi. Tämä ei olisi vielä aiheuttanut sähkökatkosta, sillä Meilahden sairaala-alueen sähkönjakelu on varmistettu kolminkertaisella laitteistoilla. Varavoimakoneiden lisäksi on käytössä kiinteistökohtaiset varavoimakoneet ja akuilla toimiva UPS-varavoimaverkko.

Varavoimalaitteet käynnistyivätkin häiriön aikana normaalisti lukuun ottamatta Meilahden leikkaussalisiipeä, jonka varavoimakone oli tilapäisesti korjattavana. Rakennuksen UPS-verkko toimi kuitenkin automaattisesti ja toimintaa leikkaussalisiivessä voitiin jatkaa potilasturvallisuuden vaarantumatta. 
​​
Tiedote päivitetty 15:10 valtakunnallinen verkkohäiriö -osion osalta.
Tulosta
18.7.2018 10:07