Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Lääketieteen Nobel solututkijoille - mukana suomalaispanos

Lääketieteen Nobel solututkijoille - mukana suomalaispanos

HUSin Panu Jaakkola oli päätekijänä yhdessä keskeisistä palkintoon johtaneista tutkimuksista.

Tämän vuoden lääketieteen Nobelin palkinnon saivat William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe ja Gregg Semenza.

Palkinto myönnettiin heille liittyen tutkimukseen, jossa selvitettiin solujen kykyä aistia hapen määrää ja reagoida siihen.

Tutkijoiden havaintojen ansiosta on kehitetty uusia lääkkeitä mm. anemian hoitoon ja niitä tutkitaan syövän ja muiden sairauksien torjunnassa

HUS Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja, syöpätautien erikoislääkäri Panu Jaakkola oli mukana Peter Ratcliffen tutkimusryhmän työssä Oxfordissa vuosina 1999–2001. Nobel-palkintoon johtaneita tutkimuksia ja merkittävimmät löydökset tehtiin tuolloin. Yksi Nobel-komitean referoima päälöydös, jossa Jaakkola on päätekijänä, julkaistiin Sciencessa vuonna 2001. 

– Koko elämä perustuu siihen, että soluilla on riittävästi happea. Jollei ole, solujen pitää reagoida tilanteeseen erittäin nopeasti. Tutkimuksessa tunnistettiin molekyylimekanismit, joiden avulla solut tunnistavat hapen. Jos solu huomaa, ettei happea ole tarpeeksi, se alkaa aktivoida proteiineja, jotka parantavat happi­tasapainoa, Jaakkola kertoo. Näillä mekanismeilla on myös merkittävä osuus syövän etenemisessä.

-Tuntuu erinomaiselta ja todella hienolta, että omakin tutkimus on saanut varmasti suurinta tunnustusta, mitä tiedemaailmassa on mahdollista saada.

Lisätietoa Nobel-komitean sivuilta​

Tulosta
8.10.2019 10:00