Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Koronaviruspotilaiden tehohoito HUSissa ensimmäisen aallon aikana: kapasiteetti riitti ja tulokset hyviä

Koronaviruspotilaiden tehohoito HUSissa ensimmäisen aallon aikana: kapasiteetti riitti ja tulokset hyviä

Tehohoidon kapasiteetti pystyttiin HUSissa monikertaistamaan parissa viikossa ja se riitti hyvin koko epidemian ensimmäisen aallon ajan. Viisi kuudesta tehohoitopotilaasta on selviytynyt.
 

​HUSissa on 9.6. mennessä ollut hoidossa 626 potilasta koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoidossa on ollut 143. Potilaiden keskimääräinen hoitoaika on ollut 11,5 vuorokautta. Pisimmät hoitojaksot ovat kestäneet viisi viikkoa. Koronaviruspotilaiden tehohoitoajat ovat olleet pitkiä: muissa sairauksissa tehohoidon keskimääräinen kesto on noin kolme vuorokautta.

Tehohoitopotilaista kaksi kolmasosaa on ollut miehiä. Ikäjakauma painottuu 50–70-vuotiaisiin. Tehohoidossa olleilla potilailla diabetes ja keuhkosairaudet ovat olleet yleisimpiä liitännäissairauksia. Kuitenkin suurella osalla potilaista ei ole perussairautta. "Myös nuorilla perusterveillä ihmisillä on mahdollisuus saada vaikea tautimuoto, joka vaatii tehohoitoa", sanoo ylilääkäri Ville Pettilä HUSista.

Hyvän yleishoidon lisäksi kaikille tehohoitopotilaille on annettu verisuonitukosten estohoitona pienimolekulaarista hepariinia ja keuhkoja suojaavaa hengityslaitehoitoa. Potilaista 40 prosenttia on hoidettu vatsa-asennossa 16–20 tunnin ajan vuorokaudessa. Kokeellisia uusia lääkehoitoja on käytetty vain lääketieteellisiin tutkimuksiin liittyen.

HUSissa tehohoitopotilaiden sairaalakuolleisuus on ollut 14,6 prosenttia. Maailmalla teho-osastoilla hoidetuista noin 25 % ja hengityslaitehoidossa olleista noin 35 % on kuollut.

Ikä on riski

Ennusteiden ja viime aikoina todettujen tartuntamäärien perusteella potilashoidon tilanne näyttää vakaalta ja potilasmäärän suurta lisäystä ei ole näköpiirissa. Tilannetta seurataan jatkuvasti ja HUSissa ollaan varautuneita koronaviruspotilaiden hoitoon kesällä sekä myös mahdolliseen toiseen aaltoon.

HUS jatkaa koronaviruspotilaiden hoitoa Kirurgiseen sairaalassa kesän yli. Sairaalassa on koronaviruspotilaiden hoitoon erikoistunut vuodeosasto ja teho-osasto. HUS on tarjonnut myös muille sairaanhoitopiireille mahdollisuuden lähettää koronaviruspotilaita Kirurgiseen sairaalaan.

Vaikka HUSin hoitotulokset ovat hyvät, ikä on riskitekijä koronavirustartunnassa. "Nyt kun rajoituksia on purettu, tulee erityisen huolellisesti noudattaa ohjeita liittyen etäisyyksiin, käsihygieniaan ja yskimiseen. Maskien käyttö ei ole huono ajatus tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä ja etäisyyksien pitäminen mahdotonta", sanoo johtava ylilääkäri Markku Mäkijärvi. "Testiin kannattaa hakeutua, jos on hengitystieoireita tai muita oireita, jotka voisivat sopia koronavirustartuntaan. Testauksessa kapasiteettia on hyvin", lisää Mäkijärvi.

HUS järjesti koronaviruspotilaiden tehohoidosta 10.6.2020 infotilaisuuden.

Katso tallenne.

Tulosta
10.6.2020 15:59