Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Koronaviruspotilaiden hoito oireenmukaista ja ennalta ehkäisevää

Koronaviruspotilaiden hoito oireenmukaista ja ennalta ehkäisevää

HUSissa on 2. kesäkuuta mennessä ollut sairaalahoidossa 621 potilasta koronaviruksen vuoksi.
 

​"HUSissa hoidetuista potilaista 65 prosenttia on kotiutunut, 26 prosenttia on siirtynyt jatkohoitoon, 5 prosenttia on menehtynyt ja kolme prosenttia on tällä hetkellä sairaalahoidossa", kertoo toimitusjohtaja Juha Tuominen.

"Happihoito on koronavirusinfektion yksi keskeisimpiä hoitomuotoja. Suurimmalla osalla potilaista on viruksen aiheuttama keuhkokuume ja sen aiheuttamaan happivajausta korjataan happihoidolla", sanoo erikoislääkäri Juuso Paajanen.

Koska koronavirukseen ei ole toistaiseksi parantavaa lääkehoitoa, sairaalahoidossa käytettävät lääkkeet ovat oireenmukaisia ja ennaltaehkäiseviä. Kuumeen hoidossa käytetään parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä. Koronavirukseen antibiootit eivät tehoa, mutta jos potilaalla epäillään bakteeritulehdusta, hänelle annetaan antibiootteja. Koronaviruksen on havaittu lisäävän veren hyytymisalttiutta. Tätä ennaltaehkäistään pienimolekyylisellä hepariinilla, lääkinnällisillä hoitosukilla ja fysioterapialla.

Tutkimustieto taudin myöhäisoireista puuttuu

Koronaviruksen aiheuttaman taudin jälkioireista tiedetään vielä vähän. Lieväoireiset toipuvat yleensä nopeasti, mutta vakavan taudin saaneista monilla toipuminen on hidasta, viikkoja jopa kuukausia, kestävää. On mahdollista, että osalle jää pysyvä keuhkovaurio. Useat potilaat ovat kertoneet pitkittyneestä ja aaltoilevasta oireiden jatkumisesta, jossa erilaiset oireet vuorottelevat.

Toistaiseksi ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että koronavirus aiheuttaa infektion keskushermostoon, mutta erilaisia neurologisia ja psykiatrisia oireita on raportoitu, joten viruksen vaikutukset keskushermostoon ovat mahdollisia. "Autoimmuunisairauksien, kuten reuman, aktivoitumista koronavirusinfektion jälkeen on havaittu. On myös mahdollista koronavirusinfektio lisää verisuonitukosten riskiä jopa kuukausia sairastumisen jälkeen", kertoo ylilääkäri Asko Järvinen. "Emme siis kaikkea vielä tiedä, mutta on mahdollista, että koronavirustautiin liittyy sairastavuutta pidemmällä ajalla. Näistä saadaan tietoa pikkuhiljaa" lisää Järvinen.

HUSin koronavirusinfon aiheena 3.6.2020 oli koronaviruspotilaiden hoito vuodeosastolla.

Katso tallenne täältä.

Tulosta
3.6.2020 15:50