Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Kirurgiseen sairaalaan moderni mikrokirurginen harjoittelulaboratorio

Kirurgiseen sairaalaan moderni mikrokirurginen harjoittelulaboratorio

Moderni ja uudistettu Tauno Palva -temporaaliluulaboratorio on otettu käyttöön HUSin vanhimmassa rakennuksessa, Kirurgisessa sairaalassa.
 
Temporaaliluulaboratorio toimii korva, nenä- ja kurkkutautien erikoistuvien lääkäreiden ja erikoislääkäreiden mikrokirurgisena koulutuskeskuksena.​

Kirurgisessa sairaalassa toimii tällä hetkellä HUS Pää- ja kaulakeskukseen kuuluva Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka. Sen yhteydessä toimiva Temporaaliluulaboratorio on jälleen yksi uusi kiinnostava vaihe vuonna 1888 valmistuneen ”Kirran” pitkässä historiassa.

”Korvan sairauksien kirurginen hoito vaatii temporaaliluun anatomian yksityiskohtaista tuntemusta, jolle mikrokirurginen harjoittelu laboratoriossa luo hyvän pohjan. Korvakirurgian lisäksi laboratorio tarjoaa hyvät puitteet mille tahansa mikrokirurgiselle harjoittelulle”, korva-, nenä- ja kurkkutautien dosentti Saku Sinkkonen kertoo.

Temporaaliluussa eli ohimoluussa sijaitsevat ulkokorvan luiset osat, välikorva ja sisäkorva. Taulo Palva -temporaaliluulaboratorio on. varustettu moderneilla mikrokirurgisilla työasemilla mikroskooppeineen ja porajärjestelmineen.

Uusi laboratorio yhdistää historian nykypäivään

Alkuperäinen Tauno Palva -temporaaliluulaboratorio avattiin 2013 Meilahden sairaala-alueelle professori Tauno Palvan henkilökohtaisen lahjoituksen avustuksella.    

Tauno Palva työskenteli HUSissa professorina ja ylilääkärinä vuosina 1974-1990. Palvan toimesta aloitettiin nykyisessä Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa kansainvälisen mallin mukainen mikrokirurgian opetus. 

Tauno Palva -temporaaliluulaboratorio siirrettiin Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan muuton myötä Kirurgiseen sairaalaan.  Tauno Palva oli kutsuttu Kirurgisen sairaalan uudistettujen tilojen avajaisiin, mutta hän ehti menehtyä sairaskohtaukseen 93-vuotiaana huhtikuussa 2019. Laboratorion myötä Tauno Palvan aloittama koulutustyö kuitenkin jatkuu.   

Ensimmäinen kurssi uusissa tiloissa 

3.-4.9.2019 Kirurgisen sairaalan Tauno Palva -temporaaliluulaboratoriossa järjestetään uuden laboratorion ensimmäinen kurssi. Tämä vuosittainen kansallinen temporaaliluun poraus- ja dissektiokurssi on suunnattu erikoistuville korvalääkäreille. Kurssin järjestää HUS Korva-, nenä- ja kurkkutautien linja yhteistyössä Suomen Korvakirurgiyhdistys ry:n kanssa.

”Kurssilla perehdytään mikrokirurgisten dissektioiden ja luentojen avulla korvakirurgian kannalta oleelliseen ohimoluun anatomiaan. Kurssilla luodaan edellytykset käytännön korvakirurgian aloittamiselle”, dosentti Saku Sinkkonen kertoo.

Haastattelupyynnöt:

Tiedottaja Minca Salonen, minca.salonen@hus.fi
Tulosta
4.9.2019 11:25