Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Keuhko- ja ruokatorvikirurgiaa keskitetään HUSiin

Keuhko- ja ruokatorvikirurgiaa keskitetään HUSiin

Uuden erityisvastuualueasetus on antanut ohjeet harvinaisten syöpäsairauksien hoitojen keskittämisestä isompivolyymisiin keskuksiin, joissa toimenpiteitä tehdään enemmän.
 
Syöpäkirurgiaa on keskitetty asetuksen mukaisesti yliopistosairaaloihin. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä ruokatorvi- ja keuhkosyövän kirurgian keskittämistä HUSiin.

- HUSin alueella erityisvastuualuekeskittämisasetus on lähtenyt hyvin liikkeelle, keuhko- ja ruokatorvikirurgian ylilääkäri Jari Räsänen kertoo.

Asetuksen myötä HUSissa tänä vuonna tehtävien ruokatorvenpoistoleikkausten määrä nousee yli 60:een, mikä on Suomen mittakaavassa noin kolminkertaisesti enemmän kuin seuraavaksi suurimmassa keskuksessa.

- Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että keskittämällä monimutkaisia toimenpiteitä isompiin keskuksiin voidaan saavuttaa parempi hoitotuloksia, Räsänen sanoo.

Leikkaukset ovat ennen kaikkea tiimityötä, eikä pelkkä taitava kirurgi Räsäsen mukaan riitä. Isovolyymisissa keskuksissa pystytään myös tiimityötä kehittämään tehokkaammin.

Jotta kehityksessä pysytään mukana, keuhko- ja ruokatorvikirurgit osallistuvat aktiivisesti kansainvälisiin kokouksiin, joista he tuovat uutta ja parhainta tietoa suoraan potilaskäyttöön.

- Seuraamme mitä uutta tulee ja otamme käyttöön tekniikoita, jotka soveltuvat suomalaiseen ympäristöön ja jotka edistävät uusinta ja kustannustehokkainta hoitoa.

HUSin keuhko- ja ruokatorvikirurgit ovat myös julkaisseet artikkeleita hoitotuloksistaan kansainvälisissä tiedelehdissä niin ruokatorvi- kuin keuhkosyövänkin osalta. Räsäsen mukaan tulokset ovat täysin vertailukelpoisia maailman parhaimpien keskusten kanssa.

Jatkossa keuhko- ja ruokatorvikirurgiassa on tarkoituksena jatkaa mini-invasiivisen eli vähemmän kajoavan kirurgian kehittämistä. Räsäsen mukaan tähän asti olevat hyvien tulosten halutaan olevan tulevaisuudessa vieläkin parempia. Uusimpia tekniikoita on muun muassa robottiavusteinen keuhkosyöpäkirurgia.

- Robotiikka näyttäisi olevan kaikkien johtavien asiantuntijoiden mielestä tulevaisuuden suunta mini-invasiivisessa kirurgiassa. Emme jää lepäämään laakereille, vaan haluamme tulla yhä paremmiksi, Räsänen sanoo.
Tulosta
11.10.2018 15:10