Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Kansainvälinen seksuaaliväkivaltaa käsittelevä konferenssi Helsingissä

Kansainvälinen seksuaaliväkivaltaa käsittelevä konferenssi Helsingissä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestää yhteistyössä HUSin Seri-tukikeskuksen kanssa kansainvälisen seksuaaliväkivaltaa käsittelevän konferenssin The 6th International Conference on the Survivors of Rape (ICSoR) 10.–12.12.2018 Helsingissä.
 
​​Seksuaaliväkivalta, sen uhrit ja auttajat ovat olleet tänä vuonna erityisen huomion kohteena, kun Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin kongolaiselle lääkärille Denis Mukwegelle ja ihmisoikeusaktivisti Nadia Muradille. Molemmat ovat työskennelleet etenkin sodassa seksuaaliväkivaltaa kärsineiden uhrien auttamiseksi. Nadia Murad on itse raiskauksen uhri.
  

Seksuaaliväkivalta on yleistä


Vuonna 2012 tehdyn kyselytutkimuksen perusteella Euroopan Unionin alueella viisi prosenttia yli 15-vuotiaista naisista on raiskattu elämänsä aikana. Noin 12 prosenttia kaikista naisista oli joutunut aikuisen harjoittaman seksuaalisen hyväksikäytön tai seksuaalisten tekojen kohteeksi jo ennen 15 vuoden ikää. Parisuhdeväkivaltaan liittyy usein seksuaaliväkivalta, ja Suomessa nykyisen tai entisen kumppanin tekemää fyysistä ja/tai seksuaaliväkivaltaa kokeneiden naisten osuus on yksi korkeimmista Euroopassa (30 %). 

Kansainvälinen ICSoR-konferenssi pureutuu seksuaaliväkivallan uhrien tutkimiseen ja hoitoon moniammatillisesta näkökulmasta. ICSoR-konferenssin osallistujat ovat seksuaaliväkivallan uhrien kanssa työskenteleviä.

– Osallistujat tulevat ympäri Euroopan; ilmoittautuneita on Suomi-, Islanti-, Keski-Eurooppa-, Portugali- ja Venäjä-akseleilta, ja he ovat eri ammattikunnista kriisityöntekijöistä poliiseihin. Kongressi tuo yhteen erittäin moniammatillisen osallistujaryhmän, sanoo LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo HUSin Seri-tukikeskuksesta.

Seksuaaliväkivallan uhrien auttamistyö on murroksessa Suomessa


Kokonaisvaltaista tukea seksuaaliväkivallan uhreille tarjoava Seri-tukikeskus -verkosto on laajenemassa. Helsingin Naistenklinikalle puolitoista vuotta sitten avatun Seri-tukikeskuksen rinnalle on avautumassa vuonna 2019 tukikeskukset Turkuun ja Tampereelle. Oulun ja Kuopion Seri-tukikeskusten suunnittelutyö on aloitettu ja koko maan kattava tukikeskusverkosto on muotoutumassa. 

– Konferenssi tuo myös tähän suomalaiseen tukikeskustyöhön kaivattua kansainvälistä tietotaitoa, toteaa THL:n asiantuntija Katriina Bildjuschkin.

Konferenssin avaajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Konferenssista tarkemmin: http://www.icsor.org/

Tulosta
10.12.2018 11:15