Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Vakavien palovammojen määrä on puolittunut

Juuri julkaistu: Vakavien palovammojen määrä on puolittunut

Kohentunut paloturvallisuus on puolittanut vakavien palovammojen määrän vuosien 1980 - 2010 aikana. Yliedustettuina ovat edelleen miehet ja suurimmassa riskissä erityisesti yksivuotiaat pojat.
 
​Sairaalassa hoidettujen palovammapotilaiden määrä on vähentynyt Suomessa lähes 50 prosenttia 30:stä peräti 17 henkilöön 100 000 asukasta kohti. Syyt tähän liittyvät muutoksiin yhteiskunnassa: maaseudulla ollaan riskialttiimpia palovammoille kuin kaupungeissa ja nyt maalla asutaan suhteessa vähemmän.

- Lisäksi kotien ja työpaikkojen paloturvallisuus on parantunut huomattavasti, palovammojen riskit ymmärretään ja lasten valvonta on lisääntynyt, Jorvin sairaalassa toimivan HUS:n Palovammakeskuksen osastonylilääkäri, plastiikkakirurgi Jyrki Vuola listaa.

Vuosittain Suomen sairaaloissa hoidetaan jonkin verran alle tuhat palovammapotilasta ja peräti 70 prosenttia heistä oli miehiä tai poikia. Näin on kaikissa maissa, mutta syytä tähän lienee miesten riskialttiimpi käyttäytyminen. Ikäluokista alle 10-vuotiailla lapsilla on suurin riski vakaville palovammoille ja heistä ylivoimaisesti palovamma-alttein ryhmä on yksivuotiaat poikalapset.

- Heillä ei ole vielä älyä, mutta jalat liikkuvat. Useimmiten lapset kaatavat päälleen kuumaa vettä tai laittavat kädet polttavaan uunin luukkuun. Suurin osa palovammoista sijoittuukin pään ja kaulan alueelle.

Palovammojen hoitoajat ovat ​​lyhentyneet

Vakavien palovammojen sairaalahoidon aika lyheni seitsemästä päivästä viiteen hoitopäivään vertailtaessa ajanjaksoja 1980 - 1995 ja 1996 - 2010. Tämän taustalla ovat leikkaustekniikoiden kehitys sekä palovamman leikkaushoidon tekeminen mahdollisimman pian.

- Myös hoitomateriaalien kehitys on ollut nopeaa, eikä siteitä tarvitse enää vaihtaa niin usein kuin aiemmin. Palovammojen hoidon keskittäminen ja moniammatillisten tiimien kouluttaminen palovammakeskuksiin on ollut niin ikään ratkaisevaa.

Eniten vakavia palovammoja tapahtui kesällä, jota selittänee tulenkäsittelyn lisääntyminen mökkien ja saunojen suuren määrän vuoksi Suomessa. 

HUS:ssa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin muutoksia palovammapotilaiden sairaalahoidossa Suomessa. Tutkimushankkeen käytössä oli 36 305 palovammapotilaan rekisteritiedot vuosilta 1980-2010. Kyseinen sairaalapoistorekisteri on kansainvälisestikin verrattuna yhtenäinen, pitkältä aikaväliltä ja siinä on kirjattu potilaiden tiedot systemaattisesti samalla tavalla.


Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea. 

Teksti: Teija Riikola
Tulosta
15.1.2018 7:11