Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Vitamiinit ja luontaistuotteet harvoin tarpeen

Juuri julkaistu: Vitamiinit ja luontaistuotteet harvoin tarpeen

Vitamiinien ja luontaistuotteiden käyttö ja myynti ovat suuri maailmanlaajuinen bisnes, mutta vain harva tarvitsee niitä ja joskus ne voivat olla jopa vaarallisia.
 
Monet arvelevat tarvitsevansa vitamiinilisiä ja luontaistuotteita, ja niiden käyttö onkin lisääntynyt valtavasti. Nosteessa ovat olleet erityisesti D-vitamiini, kalsium, Omega 3 -rasvahappo ja uusimpana moniin erilaisiin vaivoihin mainostettu sahapalmu-uute.
 
Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärtti, joten HUS:ssa päätettiin selvittää, mitä tutkittua ja luotettavaa tietoa vitamiinien ja luontaistuotteiden käytön tarpeellisuudesta on olemassa. Laajassa katsauksessa käytiin läpi kaikki suurimmat tutkimukset yleisimpien vitamiinien ja luontaistuotteiden hyödyistä ja haitoista ikäihmisillä.
 
− Katsauksesta selvisi, että vitamiinilisiä otetaan useimmiten turhaan. Jos syö monipuolista ruokaa, ei terveen ihmisen tarvitse syödä vitamiineja lukuun ottamatta ehkä D-vitamiinia. Vain pieni osa ihmisistä tarvitsee vitamiinilisiä, HUS:n ylilääkäri, professori Kaisu Pitkälä sanoo.
 
Eniten näyttöä onkin D-vitamiinin hyödyistä, jota suositellaan 60 vuotta täyttäneille suomalaisille ympäri vuoden 20 mikrogramman päiväannoksin. D-vitamiinin vaikutuksista on vahvaa näyttöä vain ikääntyneille.
 
D-vitamiinista on sitä enemmän hyötyä, mitä iäkkäämpi ja hauraampi henkilö on sekä luuston että lihaksiston suhteen. Myös annoksen suuruudella on merkitystä, sillä 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vähentää laitoshoidossa murtumia peräti viidenneksellä, kun taas sitä isommat annokset lisäävät murtumia, vuosia lääke-epidemiologista tutkimusta tehnyt Pitkälä kertoo.
 
Muiden vitamiinien käytön hyödyistä on selkeää näyttöä vain silloin, kun on eri syistä johtuvia puutostiloja. Lisäksi on todettu, että heti flunssan alkaessa otettu C-vitamiini saattaa lyhentää sairauden kestoa päivän verran ja vähentää oireita.
 
Vielä vuosikymmen sitten uskottiin, että muistisairauden riskiä voitaisiin vähentää hoitamalla B-vitamiineille riskitekijänä pidettyjä korkeita homokysteiiniarvoja.  
 
Valitettavasti isot lumekontrolloidut tutkimukset eivät kuitenkaan pystyneet osoittamaan, että siitä olisi mitään hyötyä. 
 
Haittavaikutukset mahdollisia
 
Vitamiineista, hivenaineista ja luontaistuotteista voi saada vakaviakin haittavaikutuksia yksistään tai yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi harmittomilta vaikuttavilla punariisillä, sahapalmu-uutteella ja Ginkgo Bilopalla on runsaasti yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa.
 
Tabletteina ja kapseleina myytävä kiinalainen perinnelääke, punariisi, sisältää vaihtelevia määriä luonnon omaa statiinia. Sitä ei tule ottaa tiettyjen sienilääkkeiden, greipin tai HIV-lääkkeiden kanssa. Tällöin saattaa syntyä vaarallisia interaktioita, Kaisu Pitkälä varoittaa.
 
Gingseng ja Ginkgo Biloba -valmisteet voivat puolestaan aiheuttaa vakavia yhteisvaikutuksia esimerkiksi verenvuotoa verenohennuslääkkeiden kanssa käytettynä.
 
Antioksidantit ovat edelleen suosittuja, ja vielä 30 vuotta sitten ajateltiinkin, että ne vähentäisivät sydäntauteja, syöpää ja kuolleisuutta. Nyt tiedetään, että antioksidanteista on todennäköisesti hyötyä vain ravinnosta saatuna.
 
Laajat, lumekontrolloidut ja pitkäkestoiset seurantatutkimukset ovat paljastaneet, että liiallinen vitamiinien saanti voi jopa lisätä syöpää ja kuolleisuutta. Näin on erityisesti antioksidanttien beetakaroteenin sekä A- ja ehkä myös E-vitamiinin kohdalla.
 
Erityisesti iäkkäät popsivat vitamiineja, mutta heitä hoitavat lääkärit tiedustelevat usein vain reseptilääkkeiden käytöstä. Tähän Kaisu Pitkälä kaipaa muutosta: lääkärin vastaanotolla tulisi aina selvittää, käytetäänkö reseptilääkkeiden lisäksi joitain muita lääkkeitä, ravintolisiä tai luontaistuotteita.
 
Lääkäreiden tulisi aina tarkistaa terveydenhuollon ammattilaisten käytössä olevasta Terveysportin luontaistuotteiden tietokannasta vitamiinien vaarat ja niiden yhteisvaikutukset reseptilääkkeiden kanssa, Pitkälä suosittelee.
 
Katsaus julkaistiin heinäkuussa Annals of Medicine -tiedelehdessä.
 
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea.
 
Teksti: Teija Riikola
Tulosta
19.9.2016 16:15