Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Syöpädiagnosointi tehostui napin painalluksella

Juuri julkaistu: Syöpädiagnosointi tehostui napin painalluksella

Pään ja kaulan alueen limakalvojen syöpien diagnosointi ja paikantaminen tehostuvat huomattavasti NBI-menetelmän avulla. HUS:n tutkimusryhmän organisoiman monikeskustutkimuksen tulokset otetaan heti käyttöön.
 
​Syövän mahdollisimman varhainen diagnosointi parantaa hoitotuloksia ja ennustetta huomattavasti. Neljän viikon viive pään ja kaulan syöpien diagnosoinnissa lisää etäpesäkkeitä joka viidennellä potilaalla. Miten diagnosointia voisi siis aikaistaa?
 
Vastaus löytyi yllättävän läheltä, HUS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri,  dosentti Leif Bäck toteaa.

Valotetaan ensin hieman taustaa. HUS:iin kuuluvassa HYKSin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa selvitetään vuosittain tuhansia pään ja kaulan alueen syöpäepäilyjä patologin tutkiman koepalan perusteella. Apuna tässä prosessissa on käytetty jo toistakymmentä vuotta tähystystornia, jonka valkoinen valo yhdistettynä HD-monitoriin auttaa hahmottamaan syöpäkasvaimen sijainnin ja reunamat. 

Tietyn valmistajan tähystystorneissa on lisäominaisuutena NBI-valo (narrow band imaging), jossa osa spektristä on suodatettu ja sinistä valoa korostettu. Tämän valon avulla ovat gastroenterologit pystyneet jäljittämään hyvinkin varhaisen vaiheen suoliston limakalvojen syöpiä.  

Eri puolilta maailmaa tihkui tietoa, että tähystystornista napin painalluksella saatavalla NBI-menetelmällä voitaisiin löytää syöpiä myös pään ja kaulan alueen limakalvoilta. Leif Bäck tarttui asiaan ja järjesti monikeskustutkimuksen Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistosairaaloihin. Nyt laajan tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Laryngoscope-tiedelehdessä. 

Syöpädiagnoosi aikaistui ja kasvaimen rajat tarkentuivat

 
Tutkimuksessa tutkittiin 125 potilasta kahdella eri menetelmällä. Havaittiin, että NBI-valo erottaa syövän aiheuttaman mikrosuonten lisääntymisen paremmin kuin perinteisesti käytetty valkoinen valo. 

Mitä herkempi testi on, sitä enemmän löydetään positiivisia tuloksia ja mitä tarkempi testi on, sitä vähemmän joukossa on vääriä positiivisia tuloksia. Perinteisellä valkoisella valolla syöpää löydettiin 62 prosentin herkkyydellä ja 81 prosentin tarkkuudella, kun NBM-menetelmän vastaavat luvut olivat 100 prosenttia ja 84 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muiden syöpälöydösten lisäksi peräti kolmelta koehenkilöltä pystyttiin löytämään syöpä, joka olisi jäänyt valkoisella valolla huomaamatta.

- Ei tarvitse aina ottaa koepaloja, joiden seurauksena limakalvoon tulee haava. Lisäksi säästyy aikaa ja myös kustannuksia, kun pystymme näkemään limakalvon muutokset hyvinkin luotettavasti, Leif Bäck sanoo.

NBI-menetelmästä on suuri apu, sillä esimerkiksi Bäck tutkii viikoittain noin 30 potilasta, joista noin kolmelta löydetään syöpä. Nyt diagnoosin voi tehdä yhdellä käynnillä, mutta syöpiä löydetään herkemmin. Syöpää poistettaessa puolestaan hahmotetaan tarkemmin syöpäkudoksen reunat.

- Tulemme käyttämään NBI:tä rutiinisti kaikissa pään ja nielun alueen tutkimuksissa ja toimenpiteissä. Tavoitteenamme on myös kehittää sen käyttöä sytostaatti- ja sädehoitojen jälkeisessä seurannassa. Voimme nyt myös löytää entistä suuremmalla todennäköisyydellä alkuperäkasvaimen tilanteessa, jossa kaulan etäpesäkkeen alkuperää ei normaalilla tutkimuksella löydy, Bäck listaa NBI-valosta saatavia hyötyjä.

NBI:n käyttö on Bäckin mukaan yksinkertaista, korvalääkärille helposti opittavissa ja se on päivittäisessä käytössä Suomen suurimmissa sairaaloissa. Tutkimuksen tulokset ovat herättäneet laajalti kansainvälistä mielenkiintoa.

LINKKI artikkeliin: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.26526/epdf

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea.

Teksti: Teija Riikola
Tulosta
12.4.2017 8:53