Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Pikatestit helpottavat suolistosairauksien seulontaa

Juuri julkaistu: Pikatestit helpottavat suolistosairauksien seulontaa

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät nopeasti, mutta niiden seulontaan ja seurantaan tarkoitetut laboratoriokokeet ovat hankalia ja kalliita. HUS:ssa selvitettiin, että pikatesteillä pääsisi helpommalla ja halvemmalla.
 
Noin 46 000 suomalaista sairastaa tulehduksellista suolistosairautta (IBD), kuten Crohnin tautia tai haavaista paksusuolentulehdusta. Näihin sairauksiin ei ole parannuskeinoa, mutta nopea diagnoosi on tärkeä, jotta oireet ja taudin eteneminen saadaan kuriin. 
 
Diagnosointia ja sairauden seurantaa hankaloittavat kuitenkin potilaan ulostenäytteistä usein monta kertaa vuodessa tehtävät laboratoriokokeet. Tuloksia odotellaan yleensä yhdestä kahteen viikkoa, eikä laboratorio aina sijaitse terveysaseman yhteydessä. 

- Tästä on vaivaa potilaille ja se rasittaa terveydenhuoltoa niin taloudellisesti kuin henkilötyönkin osalta. Tulehduksellisiin suolitosairauksiin sairastutaan useimmiten 20-30-vuotiaana, jolloin useimmat elävät kiireisimpiä ruuhkavuosiaan, HUS:n sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Anna-Maija Puolanne kertoo.

Pelkästään taudin oireet saattavat olla hyvinkin kiusallisia ja vaikeuttaa arkea suuresti. Seurantaa puolestaan tarvitaan, jotta tiedetään, vaikuttavatko lääkkeet halutulla tavalla.

HUS:ssa päätettiin selvittää, löytyisikö kotona itse tehtävistä pikatesteistä vastaus näiden potilaiden ulostenäyterumbaan.

Pikatestit sopivat seulontaan


Juuri julkaistussa 72 potilaan tutkimuksessa selvisi, että potilaan itsensä tekemillä pikatesteillä voitaisiin helpottaa suolistosairauksien seulontaa. Pikatesteillä mitataan tulehduksellisen suolistosairauden mittareiden, kalprotektiinin ja laktoferriinin, määriä suolessa.

- Pikatestillä voidaan erottaa, johtuvatko oireet tulehduksellisen suolistosairauden pahenemisesta vai jostain ihan muusta, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä. Pikatestejä on helppo käyttää, sillä jokainen voi tehdä testin itse samalla tavoin kuin raskaustestinkin, Anna-Maija Puolanne kertoo.

Pikatestejä ei kuitenkaan ole vielä laajemmalti kaupan muuten kuin tutkimuskäyttöä varten. Puolanne toivoo niiden käyttöönottoa seulontaan nopeasti. 

- Ulostepikatestin hinta on noin 10-12 euroa, kun laboratoriossa tehtävä testi maksaa 31 euroa ja sen lisäksi tulevat muut kulut. Säästö olisi siis merkittävä, jos saisimme käyttöön hyvän ja toimivan pikatestin, Puolanne sanoo.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien määrä on kolminkertaistunut 1990-luvun jälkeen ja trendi jatkuu Suomessa edelleen. Uusia tapauksia todetaan yli 2000 vuosittain ja testejä tehdään moninkertainen määrä. 

Pikatestejä ei kuitenkaan voi käyttää osoittamaan sairauden aktiivisuuden tilaa, joten ne eivät näiltä osin korvaa nykyisin käytössä olevaa ELISA-testiä sairauden aktiivisuuden seurannassa. Puolanne toivookin, että rahoitus järjestyy ja pikatestien kehitystyö pääsee Suomessa jatkumaan niin erotusdiagnostiikkaa kuin sairauden tarkempaakin seurantaa varten.

- Pikatesteissä on myös sellainen etu, että potilas voi ottaa itse vastuuta omasta terveydestään ja pidemmälle kehitetyt pikatestit voisivat toimia sairauden seurannassa aivan niin kuin nykyisin verenpainemittarit tai verensokerin omaseuranta.


Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen kliinisen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea.

Teksti: Teija Riikola​​​​
Tulosta
8.5.2017 13:36