Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri Julkaistu: Eturauhassyövän seulonnan kustannuksista tai säästöistä ei vielä varmuutta

Juuri Julkaistu:Eturauhassyövän seulonnan kustannuksista tai säästöistä ei vielä varmuutta

Eturauhassyövän PSA-seulonnasta aiheutuvat terveydenhuollon kustannukset ja mahdolliset säästöt ovat edelleen pimennossa, joten 20 vuotta kestänyttä seurantatutkimusta jatketaan.
 
Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Varhaisvaiheessa se ei yleensä aiheuta oireita ja ensimmäinen merkki eturauhassyövän mahdollisuudesta on useimmiten lisääntynyt veren PSA-pitoisuus.
 
PSA-väestöseulonnoista on keskusteltu paljon, mutta niiden käyttöönotto edellyttää tietoa seulontojen terveyshyödyistä, -haitoista ja kustannuksista. Oletuksena on ollut, että mitä varhemmin eturauhassyöpä diagnosoidaan, sitä pienemmät ovat terveydenhuoltokulut.
 
Juuri julkaisussa suomalaisessa FinRSPC-tutkimuksessa on nyt selvitetty PSA-seulonnan vaikutuksia terveydenhuollon kustannuksiin ja sen tulokset julkaistiin maaliskuussa European Journal of Cancer -tiedelehdessä. Tutkimus ei tässä vaiheessa pystynyt osoittamaan tarpeeksi selkeästi PSA-seulonnan kustannuksia tai kustannussäästöjä.
 

PSA-seulonnan kustannusten selvittämistä jatketaan

 
FinRSPC-tutkimukseen osallistui yli 80 000 vuosina 1929–1944 syntynyttä miestä HUSin ja Tampereen sairaanhoitopiirin alueilta 20 vuoden ajan. Miehet jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään: toinen ryhmä kävi säännöllisesti 55-, 59-, 63- ja 67-vuotiaina PSA-seulonnoissa, toinen ryhmä ei saanut kutsua seulontoihin. FinRSPC:n kokoamat tiedot yhdistettiin mm. syöpä-, kuolinsyy, lääkemääräys- ja hoitoilmoitusrekistereihin.
 
PSA-seulontoihin osallistuneilla miehillä eturauhassyövän hoitoon liittyvät keskimääräiset kustannukset olivat vajaat 10 prosenttia pienemmät kuin seulontaan osallistumattomilla. Seulontaan osallistuminen vähensi jonkin verran terveydenhuollon keskimääräisiä kustannuksia myös muiden sairauksien osalta.
 
Eturauhassyöpään menehtyneiden miesten terveydenhuoltokustannukset olivat sen sijaan selvästi suuremmat seulontaan osallistuneilla kuin seulontaan osallistumattomilla. Kustannukset vaihtelivat paljon eturauhassyöpäluokittain.
 
- 20-vuotinen seuranta on liian lyhyt, jotta siitä saisi varmaa tietoa eturauhassyövän väestöseulonnasta aiheutuvista kustannuksista ja mahdollisista säästöistä. Jatkamme siis seurantatutkimusta ja odotamme luotettavampaa tietoa, osastonylilääkäri Kimmo Taari HUS vatsakeskuksesta sanoo.
 
Tutkimuksen tekivät yhteistyössä HUS, Tampereen yliopistollinen sairaala sekä Helsingin ja Tampereen yliopisto.
 
Reilut kaksi vuotta sitten julkaistun ERSPC-vaikuttavuusanalyysin mukaan PSA-seulonnoilla saadaan vähennettyä eturauhassyövän aiheuttamaa kuolleisuutta. Seulonnoista seuraa kuitenkin myös liian varhaisia diagnooseja, jotka voivat johtaa turhiin syöpähoitoihin ja hoitohaittoihin miehillä, joiden eturauhassyöpä ei olisi kehittynyt pahanlaatuiseksi. Siksi PSA-väestöseulontaa suositellaan tällä hetkellä vain riskiryhmille ja henkilöille, joilla on oireita, sillä seulonnan ja hoidon hyötyjen tulee olla suuremmat kuin haittojen.
 
Eturauhassyöpädiagnoosin saaneita on Suomessa 40 000, siihen sairastuu vuosittain noin 5000 miestä ja menehtyy noin 850 miestä. Eturauhassyöpään sairastutaan keskimäärin 70-vuotiaana.
 
 
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
 
Teksti: Teija Riikola
Tulosta
16.8.2018 9:35
juurijulkaistu_v3_1.jpg