Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUS:in syklotroni – uudet radiolääkkeet parantavat sairauksien diagnostiikkaa

HUS:in syklotroni – uudet radiolääkkeet parantavat sairauksien diagnostiikkaa

HUS-Kuvantaminen ja belgialainen Ion Beam Applications (IBA) solmivat 20. syyskuuta 2016 sopimuksen syklotronilaitteiston eli hiukkaskiihdyttimen hankinnasta. Kaupan arvo on 3 000 000 euroa.
 
​Syklotronilla voidaan tuottaa uusia lyhytikäisiä radioaktiivisia merkkiaineita, jolloin syöpätautien sekä tulehdus-, sydän- ja keskushermoston sairauksien diagnosointi ja sädehoidon suunnittelu paranee.

Radioaktiivisia merkkiaineita eli radiolääkkeitä käytetään muun muassa syöpätautien diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa. Potilaalle annettava radiolääke hakeutuu syöpäkudokseen ja PET/TT-kuvauksen avulla nähdään tarkasti, minne merkkiaine on hakeutunut ihmisen elimistössä ja hyvinkin pienet kasvaimet erottuvat selvästi.

Uusia mahdollisuuksia sairauksien diagnosointiin

– PET/TT-kuvausten kysyntä on voimakkaassa kasvussa. Oman syklotronin avulla voimme kasvattaa radiolääketuotantoa, jolloin potilaat pääsevät myös nopeammin tutkimuksiin, toteaa kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen vastuualuejohtaja, ylilääkäri Petri Haapalahti HUS-Kuvantamisesta.

– Radiolääkkeiden tuotanto lähellä kuvauslaitetta avaa uusia mahdollisuuksia käyttää myös lyhytikäisiä radiolääkkeitä potilaiden diagnosoinnissa kuten hapen isotooppi O-15:a, jonka puoliintumisaika on vain 122 sekuntia, kertoo hankkeen projektipäällikkö kemisti Kim Bergström HUS-Kuvantamisesta.

Myös eturauhassyövän diagnostiikkaan käytettävä uusi radiolääke Ga-68 PSMA, jonka HUS-Kuvantaminen otti vuosi sitten kliiniseen käyttöön ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa, valmistetaan jatkossa syklotronilla tuotettavalla Ga-68:lla.

Uusia lyhytikäisiä merkkiaineita voidaan jatkossa käyttää syöpätautien lisäksi myös tulehdus-, sydän- ja keskushermoston sairauksien diagnosointiin sekä sädehoidon suunnitteluun. Kliinisen tutkimuksen lisäksi syklotroni ja sen tuottamat radioaktiiviset merkkiaineet tarjoavat yhä monipuolisempia mahdollisuuksia tieteelliselle tutkimustoiminnalle.

Uudet radiolääkkeet käyttöön 2019

Syklotroni sijoitetaan Meilahden sairaala-alueelle maanalaisiin tiloihin Syöpätautien klinikan taakse. Samoihin tiloihin tulevat myös isotooppikuvantamisessa käytettävät kaksi PET/TT-laitetta sekä kolme sädehoitolaitetta. Lisäksi tiloihin suunnitellaan PET/MK-laitteistoa. Louhintatyöt ovat meneillään ja fyysisiä tiloja päästään rakentamaan vuoden 2017 aikana. Radiolääketuotanto päästään aloittamaan syksyllä 2018 ja vuonna 2019 tuotanto pitäisi olla täysimittaisesti toiminnassa.

Lisätietoja:
HUS-Kuvantaminen p. 09 4711
Petri Haapalahti, ylilääkäri, vastuualuejohtaja petri.haapalahti@hus.fi  
Kim Bergström, kemisti kim.bergstrom@hus.fi

PET-TT Kim Bergström ja Petri Haapalahti_intraan.jpg
PET/TT-laite kuvaa potilaan kehon kahdessa osassa: positroniemissiotomografia kuvaa elimistöön hakeutuneen radiolääkkeen ja tietokonetomografia antaa tarkan anatomisen kuvan potilaan kehosta, kuvaavat kemisti Kim Bergström sekä vastuualuejohtaja Petri Haapalahti (oik.) radiolääkkeiden käyttöä potilaan tutkimisessa.
Tulosta
20.9.2016 15:47