Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUSin opiskelijoiden kliiniset harjoittelujaksot pystyttiin turvaamaan koronavirusepidemian aikana

HUSin opiskelijoiden kliiniset harjoittelujaksot pystyttiin turvaamaan koronavirusepidemian aikana

HUSissa suorittaa vuosittain yli 1000 lääketieteen ja yli 5 000 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa käytännön kliinisiä harjoittelujaksoja. Koronakevät toi omat haasteensa harjoittelujaksojen toteuttamiseen.
 
​​Ensimmäinen uuden koronaviruksen todennettu tartuntatapaus Suomessa maaliskuussa 2020 merkitsi monissa sairaaloissa rajoitteita opiskelijoiden kliinisiin harjoittelujaksoihin. HUSissa päätettiin, että yliopistosairaalaan olennaisena osana kuuluva opetus jatkuu myös koronaepidemian aikaisessa poikkeustilanteessa. 

“Erityisesti lääketieteen koulutuksen viidennen vuosikurssin opintojen turvaaminen osoittautui välttämättömäksi, jotta opiskelijat ovat kelpoisia toimimaan terveyskeskuksessa sijaisina. Siirtyminen etäopetukseen niihin soveltuvissa opetustilanteissa tapahtui hämmästyttävän nopeasti” HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta ja HUSin hallintoylihoitoja Kaarina Torppa kertovat. 

HUSin osuus peruuntuneista harjoitteluista valtakunnallisella tasolla vain 19,8 % 


Valtakunnallisesti yliopistosairaaloissa keskeytettiin tai peruttiin noin 1650 kliinistä harjoittelujaksoa koronaepidemian takia. HUSissa jouduttiin perumaan tai keskeyttämään 227 hoitotyön kliinistä harjoittelujaksoa. Oppilaitoksen tai opiskelijan aloitteesta peruuntui lisäksi 100 harjoittelujaksoa. Lääketieteen perusopetuksen osalta HUS joutui perumaan tai keskeyttämään 208 kliinistä harjoittelujaksoa. 

Koronaepidemian vaikutukset HUSissa annettavaan opetukseen ja kliinisiin harjoitteluihin jäivät kuitenkin vähäisiksi. Opiskelijoita pyrittiin siirtämään eri yksiköihin opetussuunnitelmien vaatimukset huomioiden. Opiskelijoita myös rekrytoitiin työvoimaksi yhteistyössä oppilaitosten kanssa.  

HUS mahdollisti opiskelijoiden kliiniset harjoittelut ja huolehti harjoittelussa olevien opiskelijoiden asianmukaisesta suojautumisesta sekä tarvittaessa mahdollisesta altistumisesta ja testaamisesta sekä harjoittelun potilasturvallisuudesta. Kevään 2020 aikana karanteeniin joutui 19 opiskelijaa altistuttuaan koronavirukselle käytännön harjoittelujakson aikana.    

Katse kohti syksyn opetusta 


Syksyn opetukseen HUSissa lähdetään liikkeelle normaalisti. Tilannetta arvioidaan kuitenkin aktiivisesti yhteistyössä yliopiston ja oppilaitosten kanssa. Opetuksessa huomioidaan ja korostetaan HUSin ajantasaista ohjeistusta sairaalaan saapumisesta ja siihen liittyvistä käytänteistä ennen jokaisen opetus- tai harjoittelujakson alkua. Mahdollisen koronavirusepidemian toisen aallon aikana opiskelijoita koskevat samat ohjeet ja säännöt kuin HUSin muutakin henkilöstöä.  ​
Tulosta
25.6.2020 10:28