Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUSin Juuri julkaistu -tutkimusuutisia on julkaistu jo neljän vuoden ajan

HUSin Juuri julkaistu -tutkimusuutisia on julkaistu jo neljän vuoden ajan

Noin kolmen viikon välein ilmestyvä uutissarja näyttää yliopistosairaalassa tehtävän tieteellisen tutkimuksen koko skaalan ja osoittaa, miten nykyaikaisilla tutkimusmenetelmillä saadaan nopeastikin potilasta ja koko yhteiskuntaa hyödyttäviä käytäntöjä.
 
_MS_8475_AnnePitkaranta560.jpg
Tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta

HUS on julkaissut yli neljän vuoden ajan Juuri julkaistu -uutissarjaa, jossa tiedotetaan lääketieteellisistä tutkimuksista kaikilta erikoisaloilta. 
 
”Tutkimusuutissarjassamme olemme halunneet kertoa yleistajuisesti HUSin monipuolisesta ja korkeatasoisesta tutkimuksesta ja tuoda sen tuloksia lähemmäksi ihmisten arkea,” sanoo HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Uutisoitavat tutkimukset valitseva Pitkäranta halusi juhlistaa neljän vuoden taivalta erikoiskoosteella Juuri julkaistu -sarjan jutuista​. Koosteeseen on poimittu 11 päivitettyä artikkelia. Niissä kerrotaan, mikä vaikutus tutkimuksilla on ollut sekä kurkistetaan tutkijan uraan. 

Mukana julkaisussa on tutkimuksia neurokirurgian, endokrinologian, naistentautien ja synnytysten, lasten ja nuorten sairauksien, gastroenterologian, iho- ja allergiasairauksien ja psykiatrian aloilta. Julkaisuun valittujen tutkimusten aiheita ovat esimerkiksi tekoälyn käyttäminen aivovammasta selviytymisen ennustamisessa, ehkäisyn vaikutus aborttien määrään, lihavuuden hoito, itsemurhien ehkäisy sekä lasten sydän- ja verisuonitaudit.

”Lääketieteelliset tutkimusmenetelmät ovat suuressa murroksessa. HUS ja Helsingin yliopisto ovat rakentaneet tutkimukselle uutta infrastruktuuria, johon kuuluvat muun muassa biopankit, tietoallas, potilasrekistereiden tehokas käyttö ja tekoäly”, kertoo Pitkäranta. 

Hän muistuttaa, että tutkimustyö synnyttää asiantuntijuutta, uutta tietoa ja innovaatioita sekä auttaa kehittämään potilaiden hoitoa mahdollisimman yksilölliseksi.
 
”Tietenkin tuomme tutkimusta esiin myös siksi, että uutta tietoa synnyttävä ja hoitoja eteenpäin vievä tutkimus ei ole mahdollista ilman tukea: tarvitsemme rahoitusta, tutkimusmyönteistä päätöksentekoa ja yhteistyötä helpottavaa lainsäädäntöä”, Pitkäranta jatkaa.

Aktiivinen tutkimustyö vetää puoleensa yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita ja luo siten uudenlaisia mahdollisuuksia hoitaa potilaita.

”Julkaisemme tätä sarjaa, koska haluamme kertoa koko Suomelle siitä tärkeästä tutkimustyöstä, jota yliopistosairaaloissa tehdään”, tiivistää Pitkäranta.

______________________________________________________________________

Biopankkinäytteet auttavat tutkimusta


HUSissa on käynnissä ja alkamassa useita eri tutkimuksia, joissa hyödynnetään biopankkeihin tallennettuja näytteitä, useimmiten verinäytteitä. Vapaaehtoisen, tietoon perustuvan suostumuksen antaneilta voidaan ottaa biopankkinäyte HUSLABin laboratorioissa jonkun muun näytteenoton yhteydessä. Lisätietoa löytyy sivulta www.helsinginbiopankki.fi, jossa voi halutessaan myös täyttää biopankkisuostumuksen. Helsingin Biopankin toiminta-alue on Uusimaa, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala.


Tulosta
20.5.2020 9:25