Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUS siirtää sepelvaltimontaudin perimä -tutkimusaineiston THL:n Biopankkiin

HUS siirtää sepelvaltimontaudin perimä -tutkimusaineiston THL:n Biopankkiin

Oletteko osallistunut Sepelvaltimotaudin perimä -tutkimukseen (Corogene) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä?
 
Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joille on tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvaus Meilahden sairaalan sydäntutkimusosastolla 22.5.2006–18.3.2008 välisenä aikana. Tutkimukseen osallistuneilta kerättiin verinäytteitä ja tietoa sydänsairaudesta. Corogene-tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sepelvaltimotaudin tautimekanismeja ja geneettisiä riskitekijöitä.

Tutkimuksen yhteydessä kerätty tutkimusaineisto on tarkoitus siirtää THL Biopankkiin biopankkilain 13 § mukaisesti. Biopankkiin siirretään DNA-näyte ja siitä määritettyä genomitietoa sekä henkilötietojen lisäksi tieto luovuttajan iästä, sukupuolesta, sepelvaltimotaudin laadusta, tupakoinnista, pituudesta, painosta, verenpaineesta sekä määritettyä analyysitietoa tutkimuksen yhteydessä kerätyistä plasma- ja seeruminäytteistä (mm. kolesteroliarvo). Biopankissa olevia näytteitä ja tietoja voidaan käyttää jatkossa laajemmin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Tavoitteena on löytää uusia väestön terveyttä edistäviä ja sairauksia ehkäiseviä keinoja yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Corogene-tutkimus jatkuu biopankkitutkimuksen ohella. Biopankissa olevia näytteitä ja tietoja ei luovuteta muuhun kuin biopankkitutkimukseen. Näytteitä ja tietoja käsitellään pääsääntöisesti tutkimuskoodeilla ilman suoria henkilötunnisteita. Näytteiden ja tietojen käsittely perustuu biopankkilakiin. Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin Koordinoiva eettinen toimikunta on puoltanut näytekokoelmien siirtoa THL Biopankkiin 12.12.2017.

Biopankkilain mukaan näytteet ja tiedot voidaan siirtää biopankkiin, jos ette kiellä siirtoa. Mikäli hyväksytte siirron, Teidän ei tarvitse tehdä mitään. Voitte myös halutessanne antaa kirjallisen biopankkisuostumuksen THL Biopankkiin tai rajata suostumustanne. Mikäli haluatte kieltää siirron tai haluatte lisätietoja, olkaa yhteydessä Corogene-aineiston tutkimuskoordinaatioon 2.7.2018 mennessä sähköpostitse (corogene@hus.fi), kirjeitse (Meilahden sairaala/Sydänasema/Corogene, PL 340, 00029 HUS) tai puhelimitse (050 408 5858, arkisin klo 9-15). Voitte koska tahansa myöhemminkin kieltää näytteiden ja tietojen käytön THL Biopankissa ilmoittamalla siitä kirjallisesti THL Biopankkiin. Lisätietoja THL Biopankista, biopankkisuostumuksen antamisesta, näytteenantajan oikeuksista ja biopankkitutkimuksesta www.thl.fi/biopankki.

Näytteiden ja tietojen siirtokielto THL Biopankkiin.doc

Tiedonanto_Corogene_2018.pdfTiedonanto Corogene 2018.pdf
Tulosta
1.6.2018 8:47