Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUS sähköisti tieteellisen tutkimuksen lupaprosessit

HUS sähköisti tieteellisen tutkimuksen lupaprosessit

HUSissa käyttöönotettu Tutkijan työpöytä on tietojärjestelmä, jonka avulla tutkija hakee sähköisesti muun muassa eettisen toimikunnan lausuntoa ja tutkimuslupaa. Myös opinnäytetöiden paperiset lupalaput ovat historiaa.
 
​HUSissa on otettu viime vuosina asteittain käyttöön Tutkijan työpöytä -niminen työympäristö, joka on suunniteltu helpottamaan tieteellisten tutkimusten lupaprosesseja. Tähän mennessä paperisena täytetyt ja toimitetut lomakkeet korvaa nyt yksi sähköinen järjestelmä, johon tutkijan tarvitsee täyttää perustiedot vain kerran. Lisäksi työympäristön kautta hoituvat esimerkiksi lääketutkimusten budjetointi ja palkkioiden laskutukset. 

Tutkijan työpöydän ajatuksena on, ettei erillistä ohjekirjaa tarvita. Työpöytä opastaa käyttäjää sitä mukaa, kun hän etenee järjestelmässä. 

Vastuullinen tutkija Antti Rannikko HUSista on käyttänyt Tutkijan työpöytää jo pilottivaiheesta, vuodesta 2014 lähtien. Hän suosittelee lämpimästi sen käyttöä muillekin. Rannikon mukaan tietojärjestelmä on helpottanut tutkijan työtä merkittävästi, kun jatkuva papereiden printtaus, kopiointi ja skannaus on vähentynyt. Lisähelpotusta on tuonut entisestään eettisen lupien sekä palkkioiden käsittely järjestelmän kautta.

HUSissa toivotaan, että muutkin yliopistosairaanhoitopiirit ottaisivat Tutkijan työpöydän käyttöön. Yhtenäinen, kansallinen järjestelmä toisi tutkijat ikään kuin saman pöydän ääreen. Lisäksi tutkimuksen aloittamisen kynnys madaltuisi myös muualla Suomessa, kun paperisota vähenisi merkittävästi.

MIKÄ TUTKIJAN TYÖPÖYTÄ?


- Tieteellistä tutkimusta helpottamaan suunniteltu tietojärjestelmä.
- Pilotti HUSissa vuodesta 2014, varsinainen käyttöönotto 2015, järjestelmä päivittyy jatkuvasti. 

- Viimeisimmät päivitykset: 
  • Eettisen toimikunnan lausunnon hakeminen, tammikuu 2018  
  • Opinnäytetyöt osaksi työpöytää, toukokuu 2018

- Helpottaa erityisesti eettisen toimikunnan lausuntojen sekä tutkimuslupien hakemista.

- Parantaa tutkimusten hallintaa ja säästää tutkijan aikaa:
  • ​Käyntikohtaiset budjetit, käyntien seuranta, laskutus, tutkimukseen palkattujen työsopimukset.

Lisätietoja

Anne Pitkäranta, tutkimusjohtaja, anne.pitkaranta(at)hus.fi
Terttu Kovanen, kehittämispäällikkö, terttu.kovanen(at)​hus.fi

Lue lisää


Tulosta
30.5.2018 12:10