Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUS kutsui kymmenen taiteilijaa suunnittelemaan taideteoksen Meilahteen

HUS kutsui kymmenen taiteilijaa suunnittelemaan taideteoksen Meilahteen

Kilpailun ensimmäinen vaihe toteutetaan keväällä 2015. Lopullisen teoksen valmistuminen ajoittuu sairaala-alueen tulevien rakennushankkeiden (trauma- ja syöpäkeskus) ajoituksen mukaisesti, arviolta vuosiin 2017- 2018
 

​Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti 13.10.2014 käynnistää taidekilpailun, jonka tavoitteena on tuottaa Meilahden sairaala-alueen keskuskalliolle ympäristöön sopiva, valtakunnallisesti merkittävä taideteos tai teosten kokonaisuus, joka elävöittää aukiota ja parantaa arkkitehtonisen ympäristön esteettistä kokonaisvaikutusta.

Kilpailuun on kutsuttu kymmenen taiteilijaa, joista kuusi Suomesta ja neljä ulkomailta: Carl Boutard (Ruotsi), PaulsJaunzems (Latvia), Kaarina Kaikkonen, Anssi Kasitonni, Kirsi Kaulanen, Eeva Käsper (Viro), Laura Könönen, Tilda Lovell (Ruotsi), Jaakko Niemelä sekä Matti Peltokangas.

Kymmenen erilaista taiteilijaa

- Olemme halunneet kutsua taiteilijoita, joilla on kokemusta ja näyttöä ympäristötaideteoksista. Kutsutut taitelijat ovat kaikki hyvin erilaisia, ja odotettavissa onkin monta kiinnostavaa tapaa toteuttaa Meilahden sairaala-alueen keskuskalliolle suunniteltava teos, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Markku Valkonen.

- Tulevan teoksen paikka on ainutlaatuinen. Sairaalan kampuksella liikkuu päivittäin lähes 10 000 katsojaa – potilaita ja heidän omaisiaan, opiskelijoita, tutkijoita ja HUS:n henkilökuntaa. Teosta katsotaan sekä maan tasalta että aukion ympärillä kohoavista sairaala- ja tutkimusrakennuksista. Meilahden kampus elää aktiivisesti 24/7, muistuttaa HUS:n taidetoimikunnan puheenjohtaja, HUS:n hallituksen jäsen Ilkka Taipale.

Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Suomen Kuvanveistäjäliiton kanssa. Palkintolautakunnan jäsenet ovat Markku Valkonen (pj), HUS:n taidetoimikunta; Seppo Seitsalo; HUS:n taidetoimikunta; Hannu Lähteenmäki, HUS-tilakeskuksen johtaja, HUS:n taidetoimikunta; Eija Kalso, ylilääkäri, professori, Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta; Nora Tapper, kuvanveistäjä; Markku Hirvelä, kuvaveistäjä; Severi Blomstedt, arkkitehti, SAFA. Sihteerinä toimii Riitta Lehtonen.

HUS:n hallitus osoitti ympäristötaideteoksen kilpailuttamisen kustannuksiin kuluvan vuoden talousarvioon 60 000 euroa. Päätökset toteutettavan teoksen rahoituksesta tehdään myöhemmin.

HUS:n taidetoimikunta on toiminut vuoden 2013 alusta lähtien. Sen toiminta perustuu HUS:n strategian tavoitteeseen lisätä taiteen ja kulttuurin monipuolista käyttöä osana potilaiden hyvinvointia ja hoitoa.

Lisää tietoa HUS:n taidetoimikunnan työstä

Tulosta
26.1.2015 19:17