Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » HUSLAB ottaa HPV-testin käyttöön kohdunkaulasyövän seulonnassa

HUSLAB ottaa HPV-testin käyttöön kohdunkaulasyövän seulonnassa

HUSLAB uudistaa kohdunkaulasyövän seulontaohjelman vuoden 2019 alusta. Jatkossa ensisijaisena seulontatestinä on HPV-testi nykyisen Papa-testin sijaan. HPV-tartunta eli papilloomavirustartunta on kohdunkaulasyövän merkittävin riskitekijä.

Nykyinen Papa-testiin perustuva väestöpohjainen seulonta on ehkäissyt Suomessa noin 80 prosenttia kohdunkaulasyövistä ja niiden aiheuttamista kuolemista, mutta sen vaikuttavuus on saavuttanut huippunsa.

Kohdunkaulasyöpä on yleistynyt 1990-luvulta lähtien alle 40-vuotiailla naisilla. Taustalla on esimerkiksi seksitapojen muutokset ja tupakoinnin lisääntyminen. Kohdunkaulasyöpä on yleistynyt myös yli 65-vuotiailla naisilla.

Suomessa tehdään lakisääteistä Papa-seulontaa 30–60-vuotiaille naisille. Jatkossa seulontaa pyritään laajentamaan myös 25-vuotiaiden ja 65-vuotiaiden ikäryhmiin. Esimerkiksi Helsingissä seulontaan on otettu jo mukaan myös 25-vuotiaat ja 65-vuotiaat. Tavoitteena on löytää ne naiset, joilla on suurentunut riski kohdunkaulan solumuutoksiin ja estää näin ennalta syövän kehittyminen.

Useat satunnaistetut tutkimukset osoittavat, että HPV-testiin perustuva seulonta vähentää syövän ilmaantuvuutta merkittävästi enemmän kuin Papa-testiin perustuva seulonta.

 

Uusi seulontaohjelma käyttöön 2019

 

Ensi vuoden alusta kohdunkaulasyövän seulonnassa otetaan samalla käynnillä HPV-näyte ja Papa-näyte. Jos HPV-testi on negatiivinen, tulee seuraava kutsu seulontaan viiden vuoden kuluttua.

HPV-testi on positiivinen noin kahdeksalla prosentilla seulontaan osallistuneista. Heiltä tutkitaan myös Papa-näyte. Jos Papa-testi on selvästi poikkeava, kutsutaan nainen tähystystutkimukseen. Muussa tapauksessa hänet testataan uudelleen kahden vuoden kuluttua kohonneen syöpäriskin vuoksi.

Papa-testi säilyy kuitenkin toistaiseksi ainoana seulontatestinä 25-vuotiaiden ikäryhmässä. Nuorimmilla naisilla on paljon HPV-tartuntoja, mutta suurin osa niistä paranee itsestään.

 

Helsingissä kokeiluun itse otettava HPV-näyte

 

HUSin alueella seulontaan osallistuu noin 70 prosenttia naisista. Seulontaikäisten naisten kohdunkaulasyövistä lähes puolet todetaan juuri niiltä, jotka eivät ole osallistuneet seulontaan. Tutkimusten mukaan itse otettava HPV-testi lisää kiinnostusta osallistua seulontaohjelmaan.

Helsingissä kokeillaan tänä syksynä itse otettavaa HPV-näytettä. Vuonna 2017 seulonnan väliin jättäneistä naisista 6 000 saa kutsun omanäytteenottoon.

Satunnaisesti kokeiluun valitut naiset saavat kutsun kotiin, ja he voivat ilmoittautua sähköisesti tai puhelimitse. Näytteenottopakkaus ohjeineen lähetetään kotiin tai sen voi noutaa HUSLABin Tullinpuomin tai Kampin toimipisteistä.

Naiset ottavat HPV-näytteen itse ja postittavat sen HUSLABiin tutkittavaksi. Seulontavastaus lähetetään kotiin kuten tavallisessa seulonnassa.

Jos HPV-testin tulos on positiivinen eli näyte sisältää papilloomavirusta, saavat alle 35-vuotiaat kutsun Papa-testiin. 35 vuotta täyttäneet kutsutaan tähystystutkimukseen.

 

HPV-rokotus ei poista seulonnan tarvetta

 

Myös HPV-rokotteen saaneiden naisten on syytä osallistua seulontoihin, sillä rokotteet estävät vain osan HPV-tartunnoista. HPV-tartuntojen vähentyessä vain HPV-testi on riittävän herkkä seulontatestiksi.

Useat maat Euroopassa ovat jo siirtyneet tai ovat siirtymässä HPV-testiin perustuvaan seulontaan. Suomessa sitä on käytetty Tampereen ja Turun alueilla.

Uudistuksen tavoitteena on lisätä seulontaan osallistuvien naisten osuutta. Tämä vähentää syövän ilmaantuvuutta ja säästää kustannuksia. Samalla vähenee tarve tehdä seulontaohjelman ulkopuolisia, kalliita Papa-testejä esimerkiksi terveyskeskuksissa.

Tulosta
11.10.2018 9:55