Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Etävastaanottotoiminta helpottaa kotidialyysipotilaiden arkea

Etävastaanottotoiminta helpottaa kotidialyysipotilaiden arkea

Potilaat voivat nyt halutessaan sopia hoitavan lääkärin kanssa, että noin joka toinen rutiini kontrollivastaanotto tapahtuu etänä tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kuva- ja ääniyhteyden kautta.
 

etävastaanottokuva_virpirauta ja pirgitsilvast tammi2017_intrakoko.jpgEtävastaanottoon kuluva aika ja vastaanoton sisältö ei eroa normaalista kontrollikäynnistä mitenkään. Kaikki käyntiin liittyvät laboratorio- ja muut tutkimukset on tehty ennen vastaanottoa samoin kuin ennenkin, ja ne ovat käytettävissä ja katsottavissa vastaanotolla.

Osa ensimmäisistä potilaista on ottanut etävastaanottomahdollisuuden innostuneesti vastaan, osa haluaa käydä vastaanotolla perinteiseen tapaan.

- Tämä mahdollisuus helpottaa kotidialyysipotilaan arkea, kun paikan päällä Meilahden kolmiosairaalassa tarvitsee käydä parhaimmillaan vain pari kertaa vuodessa.
Osa potilaistamme hoitaa vastaanoton työpaikalta käsin, kertoo erikoislääkäri Virpi Rauta HYKS Vatsakeskuksen nefrologian yksiköstä.

Etävastaanotto on myös tietoturvallinen, koska mitään tietoa ei sähköisesti siirretä – on vain puhe- ja näköyhteys potilaan ja lääkäri-hoitajaparin välillä.

Vatsakalvodialyysipotilaille tabletti kotiin
kotidialyysin alkaessa


Kotidialyysissä aloittavat vatsakalvodialyysipotilaat saavat isokokoisen tabletin käyttöönsä muutamaksi ensimmäiseksi viikoksi. Tabletilla on etävastaanottosovelluksen lisäksi ohjeistus vatsakalvodialyysin toteuttamisesta kotidialyysilaitteiden huoltamiseen, ruokaohjeita ja yhteydenottomahdollisuus myös vastaanottojen välillä.

Ellei potilaalla ole omaa älypuhelinta, tietokonetta tai tablettia, sairaalan tarjoama tabletti voi jäädä käyttöön pidemmäksikin aikaa.

Tabletteja on jaettu jonkin myös muihin terveydenhuollon yksiköihin, joissa saattaa olla vatsakalvodialyysipotilaita hoidossa muista syistä. Tabletin avulla hoitohenkilökunta saa tukea ja tietoa tämän potilasryhmän hoidosta, ja pystyy auttamaan dialyysin teknisessä suorittamisessa ja ottamaan tarvittaessa ääni- ja kuvayhteyden Kolmiosairaalan vatsakalvodialyysiyksikön henkilökuntaan lisäohjeiden saamiseksi.

HYKS Vatsakeskuksen nefrologian yksiköllä on tällä hetkellä kotidialyysin piirissä noin 170 potilasta. Vuonna 2016 hoidon piiriin tuli 74 uutta potilasta.

Tulosta
20.1.2017 10:10