Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Juuri julkaistu: Ensihoidon intubaatio onnistuu uudella menetelmällä

Juuri julkaistu: Ensihoidon intubaatio onnistuu uudella menetelmällä

HUS:n alueen lääkärihelikopterin henkilökunta on kehittänyt uuden, aiempaa turvallisemman intubaatiomenetelmän. Hoitoinnovaatio on jo otettu monissa ensihoidon lääkäriyksiköissä käyttöön ja se on herättänyt laajalti kansainvälistä huomiota.
 
​​Ensihoidossa arvioidaan äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan tila ja tarvittaessa annetaan henkeä pelastavaa hoitoa ennen sairaalaan kuljettamista. Yleisin lääkäriyksiköiden vaativista toimenpiteistä on potilaan nukuttaminen ja intubaatio, jossa turvataan tajuttoman tai vammautuneen potilaan hengitys. Intubaatio tehdään eri puolilla maailmaa samalla tavalla: muovinen intubaatioputki asetetaan potilaan henkitorveen laryngoskoopin eli kurkunpään tähystimen avulla.

Yleiseksi toimenpiteeksi intubaatio on yllättävän haastava, sillä sen tulee ihannetilanteessa onnistua ensimmäisellä kerralla. Mitä useammin intubaatiota yrittää, sitä enemmän komplikaatioiden riski kasvaa. Usean intubaatioyrityksen riskejä voivat olla potilaan hapenpuute, mahansisällön joutuminen hengitysteihin, kurkunpään vauriot, hengitysteiden verenvuodot sekä hammasvauriot. Komplikaatiot voivat pahimmillaan johtaa potilaan menehtymiseen.

HUS:n alueen FinnHEMS 10 -lääkärihelikopterin henkilökunta päätti kokeilla intubaatiota yhdistämällä kaksi välinettä. Videolaryngoskooppi eli videomonitorilla varustettu kieli, jolla saa näköyhteyden äänihuuliin, on jo käytössä monissa maissa. Uutta on sen yhdistäminen rutiininomaisesti bougieen eli pitkään viejään, jota käytetään erikseen vaikeissa intubaatioissa.

Kahden välineen menetelmää tutkittiin Vantaan lääkärihelikopteritukikohdan arjessa 22 kuukauden ajan 543 potilaalla, kontrolliryhmään kuului 238 potilasta. Tutkimuksen tulokset hämmästyttivät itse tekijätkin: uudella menetelmällä 98,2 prosenttia intubaatioputken asettamisista onnistui ensimmäisellä yrityksellä, kun perinteisellä menetelmällä onnistumisprosentti oli 85,7. Verrokkiryhmän tulokset vastaavat kansainvälisesti ensihoidon lääkäriyksiköiden raportoimia.

- Tämä on maailman paras tulos. Saimme lähes aina ensimmäisellä kerralla intubaation tehtyä onnistuneesti, tutkimuksesta vastannut anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, osastonlääkäri Jouni Nurmi kertoo. Hän toimii myös HYKS Akuutin tutkimuksen ja opetuksen vastuulääkärinä. Tätä tutkimusta hän toteutti osin lisäksi FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikön rahoittamana tutkijana. 

- Tutkimuksemme perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että intubaatio on suositeltavaa tehdä ensihoidossa aina tällä menetelmällä. Tosin kaikissa ensihoitoyksiköissä ei ole vielä käytettävissä tarvittavaa välineistöä.

Tutkimuksen aikana koulutettiin FinnHEMS 10 -lääkärihelikopterin toiminta-alueella Uudellamaalla satoja ensihoitajia ja kehitettiin prosessia mahdollisimman toimivaksi. Toimenpide tallennettiin videolle​, jota on katsottu YouTubessa yli 30 000 kertaa eri puolilla maailmaa. Anaesthesia-tiedelehdessä julkaistu tutkimus tehtiin FinnHEMSin ja HUS:n yhteisenä hankkeena. 


Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Teksti: Teija Riikola
Tulosta
5.2.2018 7:16
juurijulkaistu_paivitys_v2.jpg