Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Endoskooppisen ultraäänen perusteella tehtävä toimenpide voi korvata leikkauksen

Endoskooppisen ultraäänen perusteella tehtävä toimenpide voi korvata leikkauksen

HUSin Endoskopiayksikkö järjestää kansainvälisen koulutuksen 23. - 24.9.2019 Meilahden tornisairaalassa koskien endoskooppisen ultraäänen käyttöä tähystyksissä.
 
”Endoskooppisen ultraäänen avulla on mahdollista saada tarkempi diagnoosi, ja sen avulla tehtävät toimenpiteet voivat korvata jopa leikkaushoitoja”, kertoo osastonylilääkäri Perttu Arkkila HUS Vatsakeskuksesta. 

Taipuisan tähystimen päässä oleva ultraäänianturi mahdollistaa mahasuolikanavan tarkan tutkimuksen, ja sen avulla voidaan ottaa turvallisesti koepaloja mm. haimasta.  Lisäksi menetelmää voidaan hyödyntää erilaisissa toimenpiteissä, esimerkiksi haimatulehdukseen liittyvän märkäkertymän dreneeraukseen eli kanavointiin mahalaukkuun tai sappitietukoksen avaukseen laittamalla pieni muoviputki sappiteistä mahalaukkuun.

Endoskooppinen ultraäänitutkimus on polikliininen tutkimus, joka kestää noin tunnin verran. Toimenpide voidaan tehdä pääosin ilman nukutusta antamalla potilaalle sekä rauhoittavaa että kipulääkettä. Potilas kotiutuu yleensä jo toimenpidepäivänä, eikä pidempää sairaalassaoloa tarvita.

Endoskooppisia ultraäänitutkimuksia tehdään Suomessa noin 800 ja niistä Meilahden sairaalassa 400 tutkimusta vuosittain. Toimenpiteitä tekevät tiimit (lääkärit ja hoitajat) ovat hakeneet oppia ulkomailta ja nyt he osallistuvat muiden toimenpiteitä tekevien kouluttamiseen.

Pahanlaatuiset muutokset voidaan löytää ultraäänellä

Erityisesti endoskooppisesta ultraäänitutkimuksesta hyötyvät haimapotilaat. Tutkimuksella voidaan selvittää, onko kyse haimasyövästä vai hyvänlaatuisesta haimamuutoksesta. Muutoksista voidaan ottaa neulanäyte, jonka patologi tutkii joko toimenpidehuoneessa tai myöhemmin laboratoriossa. Ultraäänellä voidaan tarkemmin diagnosoida myös erilaisia limakalvon alaisia muutoksia mahalaukun ja ruokatorven alueelta. Lisäksi voidaan tehdä erilaisten syöpien, kuten ruokatorvi- tai mahalaukkusyöpä, levinneisyystutkimusta.

HUSin kansainväliseen tapaamiseen ja koulutukseen osallistuu noin 50 gastroenterologian lääkäriä ja kirurgia erityisesti Pohjoismaista ja Virosta. Kouluttajat ovat Suomen lisäksi Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. 

Koulutuspäivässä puhuu tiistaina myös endoskooppisen ultraäänitutkimuksen kehittäjä professori Peter Villman Tanskasta, ja lisäksi luentoja pitävät useat suomalaiset ja kansainväliset alan asiantuntijat.


Lisätietoja:

​Professori Martti Färkkilä ja
osastonylilääkäri Perttu Arkkila, HUS Vatsakeskus, p. 050 427 2272, s-posti: perttu.arkkila@hus.fi

Tulosta
24.9.2019 9:46