Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » E-terveystutkimus avaa tietä uudelle tavalle kehittää hoitoja

E-terveystutkimus avaa tietä uudelle tavalle kehittää hoitoja

 

Miten tekoäly auttaa nettiterapioiden ennusteen teossa? Miten sairaala-apteekki digitalisoidaan tai miten HUSin tietoallas valjastetaan tutkijan työkaluksi? Muun muassa näitä asioita käsiteltiin HUSin eTerveystutkimusfoorumissa, joka järjestettiin jo viidennen kerran.
Luostarinen Teemu kuva Jyri Virta.jpg

Yksi esimerkki tekoälyn hyödyntämisestä tuli Töölön sairaalan aivovammapotilaita hoitavasta yksiköstä.

 Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Teemu Luostarinen kertoi, kuinka tehohoidossa voidaan monitoroida kaikkia potilaan elintoimintoja, jolloin joka sekunti kertyy valtava määrä tietoa.

-Tekoälymallimme pyrkii hyödyntämään tätä laajaa potilaasta kertyvää datamassaa. Ihmismielen rajallinen kyky hyödyntää näin suurta tietomäärää on toiminut innoittajana tälle tekoälymallille.


Projektin tavoitteena on kehittää koneoppimista hyödyntäen dynaaminen aivovammojen ennustealgoritmi.


-Malli tulkitsee potilaasta mitatuissa suureissa tapahtuvia muutoksia ja tuottaa joka kahdeksas tunti uuden ennusteen siitä, mihin suuntaan potilaan tila on menossa.


Luostarinen kuvaa uutta mallia toteutuessaan läpimurroksi aivovammapotilaiden hoidossa, sillä toistaiseksi aivovammojen ennustemallit ovat perustuneet alkuvaiheen neurologiseen kuntoon.

Ne eivät ole ottaneet huomioon aivovammojen etenemistä eli niin sanottujen sekundaarivaurioiden kehittymistä.


E-terveystutkimustiimin puheenjohtaja, johtava ylilääkäri ja professori Grigori Joffe toteaa päivän lopuksi, että tulevaisuuden terveystieteellinen tutkimus on kliinikoiden, data-analyytikoiden ja muiden ICT-asiantuntijoiden yhteistyötä. 

 
-Päivän tavoite oli tukea e-terveyspalvelututkijoiden verkostoitumista, kertoa valmistuneista ja meneillään olevista tutkimuksista ja päivittää tutkijoiden tietoa HUSin uusista tietoteknisistä palveluista ja rakenteista, jotka tukevat e-terveystutkimusta.


Teksti: Niina Melanen  Kuva: Jyri Virta

Tulosta
21.5.2019 13:54