Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » BNCT-hanke etenee

BNCT-hanke etenee

HUSiin rakenteilla oleva BNCT-laitehanke etenee. Tällä hetkellä tilat ovat rakenteilla ja käynnissä ovat laitteen asennustyöt. Testaukset alkavat syksyn aikana.
 
​Testien etenemisestä riippuu, missä vaiheessa potilashoidot voidaan aloittaa. Hoitojen aloittaminen vaatii lisäksi viranomaisluvan (Säteilyturvakeskus).  Tämänhetkinen arvio on, että ensimmäiset potilaat hoidetaan keväällä 2019.

Ensimmäiset hoidot ja potilasryhmät
Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

HUSissa annettiin BNCT-hoitoja vuosina 1999–2012 Otaniemessä VTT:n tutkimusreaktorilla. Hoidoilla oli lupaavia tuloksia. BNCT-hoidot loppuivat, koska hoidossa käytetty reaktori jouduttiin sulkemaan.

BNCT-hoitojen aloittaminen uudelleen täysin uudenlaisella laitteella vahvistaa HUSin Syöpäkeskuksen asemaa maailmanlaajuisesti merkittävänä syöpähoidon tutkimus- ja kehittämiskeskuksena.  Samalla HUSista tulee myös BNCT-hoitojen johtava tutkimus- ja kehityskeskus.

Mikä on BNCT?
BNCT eli boorineutronikaappaushoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Se toimii siten, että potilaan verisuoneen tiputetaan boorin kantaja-ainetta, jonka avulla boori hakeutuu syöpäkasvaimeen.

Tämän jälkeen potilaalle annetaan kasvainalueelle suunnattua sädehoitoa neutroneilla. Tästä seuraa syöpäkasvaimessa olevien booriatomien halkeaminen, jolloin muodostuu paikallisesti suuri säteilyannos, joka tuhoaa syöpäsoluja.
Hoito säästää tervettä kudosta. Suurena etuna on se, että tarvittava sädeannos voidaan antaa jopa yhdellä tai kahdella hoitokerralla.

BNCT-hoito voidaan yhdistää tavanomaiseen sädehoitoon ja joihinkin syöpälääkehoitoihin.

HUS ja yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics solmivat vuonna 2016 sopimuksen maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan BNCT-laitteen sijoittamisesta Helsinkiin. HUS rakentaa tilat ja toteuttaa aikanaan hoidot, Neutron Therapeutics toimittaa neutronilähteen. Hankkeen etenemistä voi seurata internetsivuilla www.hus.fi/bnct.
Tulosta
9.10.2018 12:34