Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Asiakasraatien toiminta alkanut lupaavasti

Asiakasraatien toiminta alkanut lupaavasti

HUSin asiakasraadit kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen koulutustilaisuuteen syyskuun alussa Biomedicumiin. Luentosali oli täynnä raatilaisia, jotka jakoivat kokemuksiaan siitä, kuinka asiakkaan ääni vaikuttaa palveluiden kehittämiseen.
 
Asiakasraatien yhtenäinen toiminta alkoi HUSissa tammikuussa 2018. Asiakasraatilaisia on tällä hetkellä yhteensä noin 200, ja raadeissa on keskimäärin 8 – 14 jäsentä. Jäseninä on palvelun tuntevia asiakkaita, heidän omaisiaan ja henkilökuntaa.

Ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa raatilaiset kertoivat omista toimintamalleistaan ja hyvistä käytännöistään sekä saivat kuulla, miten toiminta on muissa raadeissa lähtenyt käyntiin.

DSC_0026-yleisökuva-res-72.jpg

Raatilaisten tehtävänä on tutustua konkreettisesti potilaan palvelupolkuun ja tarkastella esimerkiksi, kuinka joukkoliikenne toimii, onko rakennuksiin esteetön pääsy, ovatko opasteet selkeitä, miten ilmoittautuminen sujuu, ovatko potilasohjeet, oppaat ja internetsivut selkeitä. Jopa HUSin lounasravintolaan järjestettiin mysteeriasiakkaita, joiden avulla HUS Tukipalveluiden asiakasraadin jäsenet selvittivät ruokailun sujuvuutta: miltä linjalta aloitetaan, mistä löytyvät juomat, leivät ja aterimet.

- Korjaukset maksavat usein vain nolla euroa. Meidän ensimmäinen korjauskohde oli yhden osaston seinässä olevan painikkeen ohje. Siinä luki: ”Älä paina tästä” ”Paina tästä” ”Ovikello”. Hämmentävät ohjeet selkeytettiin, kertoi Akuutin asiakasraadin jäsen Eva Vesterinen.

DSC_0038-Eeva-Myllys-res-72.jpg
Kirsi Myllys toivoo voivansa tulevaisuudessakin olla mukana HUSin työryhmissä potilaiden edustajana.

Kirsi Myllys liittyi Sisätautien ja kuntoutuksen asiakasraatiin alkuvuodesta 2018. Hän on ammatiltaan englannin kielen opettaja, mutta sairaus pakotti luopumaan kokopäivätyöstä.

- Kun minua pyydettiin mukaan, olin heti valmis. Olemme tehneet pienryhmissä suunnitelman kohteista, jotka koemme potilaan kannalta tärkeiksi käydä läpi. Jos toteamme puutteita, ehdotamme ratkaisua. Haluamme myös huomioida onnistumiset, jos jokin asia osastoilla toimii hyvin, Myllys kertoi.

DSC_0042--Jari-Pekola-res-72.jpg

Tarpeen vaatiessa asiakasraadit lainaavat myös toisten raatien jäseniä. Neurokeskuksen ja Pää- ja kaulakeskuksen asiakasraadin Jari Pekola ja avustajakoira Leia sekä Ulla Jensen ja Nisse auttavat, kun tarvitaan näkö- ja liikuntarajoitteisen asiakkaan näkemystä.

Asiakasraadeissa on mukana henkilökunnan edustajia koordinaattoreina, joiden tehtävänä on ohjata ja tukea raadin työtä.

- Akuutin asiakasraatilaiset on otettu innokkaasti mukaan yhteistyöhön. Teimme keväällä ensimmäiset yksikkövierailut ja havainnointikohteista on saatu toimivia ideoita palvelemaan arkea. Valtaosa asiakasraadin jäsenistämme on samalla aktiivisia kokemusasiantuntijoitamme, iloitsivat Akuutin asiakasraadin koordinaattorit Eliisa Meskanen ja Kukka Nurmi.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimineen projektinjohtaja Heli Bäckmandin mielestä reilussa puolessa vuodessa on saatu paljon aikaan.

- Aivan mahtavia osaajia HUSin yksiköt ovat raateihinsa saaneet! Tämä ajankohtaisiltapäivä oli keväällä 2018 toteutettujen valmennusten jälkeen ensimmäinen yhteinen raatilaisten kokoontuminen. Seuraava tapaaminen on suunnitteilla keväällä 2019.

Asiakasraateja toimii aktiivisesti lähes kaikissa HUSin yksiköissä, Lohjan ja Hyvinkään sairaanhoitoalueilla. Asiakasraatitoimintaa ollaan valmistelemassa parhaillaan Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueille.

Myös kokemusasiantuntijavalmennukset etenevät ja laajenevat. Uudet valmennusryhmät aloittivat elokuussa Lohjan sairaanhoitoalueella, Pää- ja kaulakeskuksessa, Neurokeskuksessa, Sisätaudit ja kuntouksen tulosyksikössä sekä Psykiatriassa.
Tulosta
21.9.2018 11:58