Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » 500. sydänsiirto Hyksissä

500. sydänsiirto Hyksissä

HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksessa on tehty Suomen 500. aikuispotilaan sydänsiirto. Samalla tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Meilahdessa tehtiin ystävänpäivää edeltävänä yönä 13.2.1985 Suomen ensimmäinen sydänsiirto.
 
Sydänsiirtotoiminta kuten kaikki elinsiirtotoiminta Suomessa on keskitetty Hyksiin.
 
– Teemme tällä hetkellä noin 20 sydänsiirtoa vuodessa. Tarve on kolmisenkymmentä. Silloin olisimme väkilukuun suhteutettuna samalla tasolla kuin Ruotsi ja Norja. Elinluovuttajien määrä on lisääntynyt viime vuosina viidenneksen, mutta kaikkia luovuttajia ei voida hyväksyä esimerkiksi liitännäissairauksista johtuen, professori, osastonylilääkäri Karl Lemström HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksesta kertoo.
 
Siirtosydämen luovutuspäätös tehdään Suomessa yhteisymmärryksessä aivokuolleen potilaan omaisten kanssa. Sydämen irrottamisen, kuljettamisen ja siirtämisen tulee tapahtua neljässä tunnissa. Sydänsiirron suorittaa moniammatillinen tiimi kirurgeja, hoitajia ja anestesiologeja, joista osa hakee sydänsiirräisen luovuttajasairaalasta ja osa jää Hyksiin tekemään vastaanottajan sydänsiirtoleikkauksen. Sydänsiirto-koordinaattori on avainasemassa, jotta yhteistyö luovuttaja- ja vastaanottajasairaalan välillä sujuu hyvin.
 
– Suomessa sydänsiirtojen tulokset ovat kansainvälistä huipputasoa. Tuloksiin pääsemiseksi tarvitaan myös tutkimustyötä. Kehitteillä on uusia laitteita ja lääkkeitä, joilla sydänsiirrännäisiä voidaan hoitaa jo ennen siirtoa. Tulevaisuudessa sydänsiirron saaneille potilaille on mahdollista tarjota räätälöityä hyljintälääkitystä, Lemström sanoo.
 
Tällä hetkellä sydänsiirtojonossa on 28 potilasta. Yleisimmät syyt sydänsiirron tarpeeseen ovat sydänlihaksen sairaus ja sepelvaltimotauti. Potilaat odottavat sydänsiirtoa veriryhmästä riippuen yleensä kolmesta kuukaudesta vuoteen.
Tulosta
9.9.2015 12:15