Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Yöpolygrafia-potilaita ohjataan nyt myös ryhmissä

Yöpolygrafia-potilaita ohjataan nyt myös ryhmissä

​HUS Kuvantamisen kliinisen neurofysiologian yksiköissä on otettu käyttöön yöpolygrafian (PolAmb) ryhmäohjaus. Ryhmien ansiosta on voitu kasvattaa tutkimusmääriä tilanteessa, jossa lähetteiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti lyhyessä ajassa.
 
DSC_4326_550x200.jpg

Yöpolygrafia on tutkimus, jolla voidaan selvittää unenaikaisia hengityshäiriöitä, eli miten hengitys yön aikana sujuu. Lääkäri voi esimerkiksi epäillä uniapneaa tai haluaa tutkia syitä päivällä esiintyvään voimakkaaseen väsymykseen. 

Tutkimuksessa käytetään laitetta, joka puetaan kotona päälle ennen nukkumaanmenoa. Laite haetaan kliinisen neurofysiologian yksiköstä etukäteen, ja samalla hoitajat opastavat sen käyttöön. 

Perinteisesti opastus on annettu henkilökohtaisesti, ja hoitajat ovat voineet ohjata 4-5 potilasta päivässä.

Yksilöohjauksen rinnalle ryhmät


Lokakuussa 2018 Jorvin kliinisen neurofysiologian yksikössä päätettiin aloittaa yksilöohjauksen rinnalle ryhmät. Ryhmäohjauksen käynnistäminen ei olisi voinut tulla parempaan hetkeen. Tämän kevään aikana lähetteet uniapnean tutkimuksiin ja esimerkiksi juuri yöpolygrafiaan ovat kasvaneet erittäin voimakkaasti lyhyessä ajassa.
 
Muutos on huomattu myös HUS Kuvantamisessa. Ryhmäohjaus on ollut yksi keskeinen keino, jolla ylipäätään on pystytty vastaamaan rajusti lisääntyneeseen kysyntään
 
”Vaikka yöpolygrafian lähetteiden määrä on tänä vuonna kasvanut yli 50%:lla, ei tutkimuksiin pääsy ole merkittävästi muuttunut. Olemme saaneet jonot pysymään maltillisina, ja tämä on erityisesti ryhmäohjauksen ansiota”, kertoo kliinisen neurofysiologian (KNF) ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Erika Haaksiluoto

Jorvi jälkeen yöpolygrafian ryhmäohjaus on aloitettu myös Laakson ja Peijaksen sairaaloissa. 

Vaihtoehtoja ja pelivaraa


Perusterveydenhuollosta yöpolygrafiaan lähetetyt potilaat voivat varata ajan ohjaukseen nopeasti netistä, haluamaansa yksikköön.

Nettiajanvarauksessa voi valita yksilö- tai ryhmäohjauksen, oman maun mukaan. Jos ryhmäohjaus ei tunnu hyvältä, voi aina ottaa perinteisen yksilöohjauksen. Yksilöohjaus kannattaa valita myös silloin, jos ohjaukseen kaipaa saattajaa tai laitteen laittoon tarvitsee kovasti apua. 

”Potilaille nettiajanvaraus on tuonut valinnanvaraa ja aikoja on saanut sujuvammin. Netissä potilas voi valita tarjolla olevista yksiköistä vapaasti sen, mikä parhaiten sopii”, kertoo osastonhoitaja Nina Järvenpää Jorvin KNF-yksiköstä.

Ryhmäohjauksista pidetty


Yöpolygrafian ryhmäohjauksessa potilaat saavat opastuksen laitteen käyttöön 3-4 hengen ryhmissä. Ohjauksen jälkeen on varattu vielä aikaa, jos kysymyksiä herää tai joku kaipaa yksilöllisempää neuvontaa. 

”Ryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia. Yleensä ryhmien tunnelma on hyvä ja rakentava. Ryhmästä saa vertaistukea ja muiden kysymyksistä oppii”, Nina Järvenpää iloitsee.

Kehuja on tullut myös siitä, että ryhmäohjaukseen on päässyt niin nopeasti. Esimerkiksi Jorvissa ryhmäohjaukseen on tällä hetkellä 3-4 viikkoa lyhyempi jono kuin yksilöohjaukseen.

Tulosta
5.12.2019 12:13
 

 Video potilaalle

 
Mikä on kotona tehtävä unitutkimus eli yöpolygrafia? Minkälaisella laitteella tutkimus tehdään ja miten laite puetaan päälle ennen nukkumaanmenoa?​