BNCT-hanke

HUSiin on rakenteilla maailman ensimmäinen boorineutronikaappaushoito (BNCT) -laite.
 

Mikä on BNCT?


BNCT eli boorineutronikaappaushoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Se toimii siten, että potilaan verisuoneen tiputetaan boorin kantaja-ainetta, jonka avulla boori hakeutuu syöpäkasvaimeen.

Tämän jälkeen potilaalle annetaan kasvainalueelle suunnattua sädehoitoa neutroneilla. Tästä seuraa syöpäkasvaimessa olevien booriatomien halkeaminen, jolloin muodostuu paikallisesti suuri säteilyannos, joka tuhoaa syöpäsoluja.

Hoito säästää tervettä kudosta. Suurena etuna on se, että tarvittava sädeannos voidaan antaa jopa yhdellä tai kahdella hoitokerralla.

BNCT-hoito voidaan yhdistää tavanomaiseen sädehoitoon ja joihinkin syöpälääkehoitoihin.
 

Hankkeen eteneminen

BNCT2-internet.jpg
HUS ja yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics solmivat vuonna 2016 sopimuksen maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan BNCT-laitteen sijoittamisesta Helsinkiin. HUS rakentaa tilat ja toteuttaa aikanaan hoidot, Neutron Therapeutics toimittaa neutronilähteen.

Tällä hetkellä tilat ovat lähes valmiit ja ne luovutetaan HUSille huhtikuun aikana. Laitetestaukset ovat käynnissä ja NuBeam-kiihdytin on tuottanut myös ensimmäistä kertaa neutroneja. Säteilyturvakeskus on tarkastanut tilat täyden neutronituoton ollessa käynnissä ja todennut ne turvallisiksi käyttöhenkilökunnalle. 

Testien etenemisestä riippuu, missä vaiheessa potilashoidot voidaan aloittaa. Hoitojen aloittaminen vaatii lisäksi viranomaisluvan (Säteilyturvakeskus). Tutkimushoidot alkavat tämänhetkisen arvion mukaan syksyn 2019 aikana.

 

Ensimmäiset hoidot ja potilasryhmät


Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

HUSissa annettiin BNCT-hoitoja vuosina 1999–2012 Otaniemessä VTT:n tutkimusreaktorilla. Hoidoilla oli lupaavia tuloksia. BNCT-hoidot loppuivat, koska hoidossa käytetty reaktori jouduttiin sulkemaan.

BNCT-hoitojen aloittaminen uudelleen täysin uudenlaisella laitteella vahvistaa HUSin Syöpäkeskuksen asemaa maailmanlaajuisesti merkittävänä syöpähoidon tutkimus- ja kehittämiskeskuksena.  Samalla HUSista tulee myös BNCT-hoitojen johtava tutkimus- ja kehityskeskus.
 


Sivu päivitetty 12.6.2019