Silmätaudit

HUSin Silmätautien linja on suurin silmätauteja hoitava ja tutkiva yksikkö maassamme. Klinikka vastaa HYKS-sairaanhoitoalueen ja sovitun työnjaon mukaan koko HUS piirin silmätautien erikoissairaanhoidosta ja näönkuntoutuksesta. Klinikka on piirin ainoa jatkuvasti päivystävä yksikkö silmätautien potilaille sekä ainoa kirurgisesti päivystävä verkkokalvoyksikkö Suomessa.  
 
Erityistason palveluja klinikka tuottaa myös valtakunnallisesti. Euroopassa Silmätautien klinikka on arvostettu silmäsyöpää hoitava ja tutkiva keskus, jonne Suomessa on keskitetty silmäsyövän tutkimus ja hoito sekä silmäpatologia. Klinikka on myös ainoa julkisen sektorin sairaala, jossa suoritetaan taittovirhekirurgiaa eksimeerilaserilla, tosin tiukoin indikaatioin. Klinikassa tehdään myös ainoana osavahvuiset sarveiskalvosiirrot, joiden avulla yksi luovuttaja voi palauttaa näön neljään silmään.  
 
Määrällisesti suurin yksittäinen toimenpide Silmätautien klinikassa on kaihileikkaus.  Verkkokalvo- ja lasiaiskirurgian osuus on ollut lisääntymässä ja lisäämistarvetta on edelleenkin. Vaikean glaukooman hoitoon klinikalla on itse kehitetty sädekehän punaisen aallonpituuden laserhoito. Tämän ansiosta silmän poisto korkean silmänpaineen aiheuttaman sokeuden ja kivun vuoksi on nykyisin hyvin poikkeuksellista. Klinikalla toimii ainoana perinnöllisten silmätautien poliklinikka, missä toimii kansainvälisesti tunnettu perinnöllistä kuulo−näkövammaisuutta tutkiva ryhmä. Klinikan diabetes- ja verisuonitukospoliklinikka oli ensimmäinen laatuaan maassamme ja sen silmänpohjarappeuma- ja diabetestutkimus on kansainvälisesti tunnettua. 

Linjajohtaja Jukka Moilanen, p. 09 4711
Ylihoitaja Nina Fagerholm, p. 471 73125