Teratologinen tietopalvelu

Teratologinen tietopalvelu, äidin lääkeneuvonta, antaa tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä sekä neuvoo imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Puheluihin vastaavat ensisijaisesti erikoiskoulutetut kätilö ja farmaseutti. Neuvonta perustuu uusimpaan julkaistuun tutkimustietoon ja tiedon arvioon.
 
Teratologiseen tietopalveluun voivat ottaa yhteyttä raskautta suunnittelevat tai jo lasta odottavat äidit ja isät, terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet.
 
Palvelu ei puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon eikä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna ota yhteys omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Työssä tapahtuvaan altistumiseen liittyvät riskit kuuluvat ensisijaisesti omaan työterveyshuoltoon.
 
Neuvonnan ohella Teratologinen tietopalvelu kerää tietoa lääkkeiden turvallisuudesta raskauden aikana. Terveydenhuollon ammattilaisille vastataan myös sähköpostitse tuleviin kyselyihin. 
 
Teratologinen tietopalvelu vastaanottaa noin 6000 kyselyä vuodessa. Valtaosa kyselyistä koskee raskaudenaikaista lääkitystä.
  
Teratologinen tietopalvelu kuuluu aktiivisena jäsenenä Euroopan teratologisten tietopalveluiden verkostoon (ENTIS).
 
Ylilääkäri Heli Malmi, p. 09 4711