Onkovaskulaarinen keskus

​Onkovaskulaariset eli suuriin verisuoniin kasvavien syöpien kirurgiset toimenpiteet ovat vaativia erityistason toimenpiteitä, jotka on keskitetty HUS-alueella HYKS Vatsakeskuksen onkovaskulaariseen keskukseen Meilahden tornisairaalaan.

Tavallisimmat syövät, jotka edetessään kasvavat kiinni vatsan alueen suuriin verisuoniin ovat haima- ja munuaissyöpä sekä vatsan alueen sarkoomat.

HUS:ssa onkovaskulaariset leikkaukset aloitettiin vuonna 2000-luvun alussa,  ja yksikössä hoidetaan suuri osa kaikista Suomen onkovaskulaarikirurgiaa vaativista tapauksista.  Vuonna 2017 tehtiin 87 toimenpidettä, ja vuosittaisten toimenpiteiden määrä kasvaa tasaisesti.


Moniammatillista tiimityötä

Onkovaskulaarinen tiimi 2016.jpg
Suuriin verisuoniin kiinnittyvän kasvaimen poisto vaatii laajaa kokemusta, tarkkaa etukäteissuunnittelua ja moniammatillista yhteistyötä. 

HUSin onkovaskulaariseen tiimiin kuuluu verisuonikirurgian erikoislääkäreiden lisäksi urologian, vatsaelinkirurgian, maksa- ja haimakirurgian, plastiikkakirurgian, radiologian ja onkologian asiantuntijoita.Tulokset

Aiemmin katsottiin, että suuriin verisuoniin kiinnittyvä syöpäkasvain ei ole radikaalisti poistettavissa. Verisuonikirurgisten tekniikoiden kehittyminen on kuitenkin mahdollistanut tämän. Leikkauksenjälkeinen kuolleisuus (30 vrk) on erittäin matala.

Esimerkiksi retroperitoneaalisissa kasvaimissa pitkäaikaisennuste on lähes sama kuin kasvaimella, joka ei kasva kiinni suureen verisuoneen.
​​​