Valtimopullistumien suonensisäinen hoito (EVAR)

HYKS Vatsakeskuksen verisuonikirurginen yksikkö on Suomen johtava yksikkö vatsa-aortan pullistumien eli aneurysmien suonensisäisessä hoidossa (EVAR= endovascular aneurysm repair).

Vuosittain hoidamme Meilahden tornisairaalassa toistasataa potilasta, joilla on tällainen leikkaushoitoa vaativa vatsa-aortan pullistuma.  

 

Mikä altistaa valtimon pullistumille ja
milloin se kannattaa leikata?


Valtimoiden pullistumille altistavia tekijöitä ovat tupakointi, valtimokovetustauti ja miessukupuoli. Miehillä pullistuma on kuusi kertaa yleisempi kuin naisilla. 

Riski pullistuman repeämiseen kasvaa, kun sen läpimitta on yli 5 cm. Pullistuma on yleensä oireeton, ja se löydetään useimmiten muiden syiden vuoksi tehtävien tutkimusten ohessa. Leikkaushoito suunnitellaan silloin, kun aortapullistuman koko ylittää naisilla 52 mm ja miehillä 55 mm. 

Pullistumat


Pääosa pullistumista sijaitsee munuaisvaltimotason alapuolella, ja nämä potilaat hoidetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Pieni osa pullistumista on erityisen vaativia toimenpiteitä, joissa aortan lisäksi hoidetaan myös sen sivuhaaroja. Tällöin tukiverkot, ns. asetetaan myös munuaisten ja suoliston alueelle verta vieviin valtimoihin.​

 

Mitä on
suonensisäinen hoito?

 

Suonensisäinen eli endovaskulaarinen hoitomuoto tarkoittaa aortapullistuman hoitoa nivusvaltimoiden kautta suonen sisään asennettavalla putkella eli stenttiproteesilla. Tällöin vatsaa ei tarvitse laikkauksessa avata lainkaan ja toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.
 
Myös päivystyksellisesti hoidettavat jo revenneet aortanpullistumat voidaan useimmiten hoitaa suonensisäisesti.
 
 

Toipuminen leikkauksesta

 

Perinteisen avokirurgian korvannut suonensisäinen hoito on potilaalle helpompi vaihtoehto: toipuminen etenee huomattavasti avoleikkausta nopeammin, eikä tehohoitoa yleensä tarvita.

Kotiin sairaalasta voi päästä jo päivän-parin kuluttua toimenpiteestä. 

 

Miten meille hoitoon?

 

Mikäli sinulla löydetään vatsa-aortan aneurysma, voit pyytää lääkäriltäsi lähetteen HYKS Vatsakeskukseen verisuonikirurgian poliklinikalle.  

 

Osaajamme


Vatsa-aortan pullistumien suonensisäiseen hoitoon erikoistuneet verisuonikirurgit ovat kokeneita kirurgeja. Meillä on suonensisäisestä vatsa-aortan pullistumien hoidosta sairaalassamme yli 20 vuoden kokemus.

 

 hoitopaikat

 
Meilahden tornisairaala
Kirurgian poliklinikka 
Osasto M12  
 

 Lähetteet